Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prest kjemper for sexmisbrukte barn

Den irske presten Shay Cullen er tilfreds med at WTO - Verdens Turist Organisasjon - har startet en verdensomspennende kampanje for å stoppe barnesex-turisme. Dermed er det et håp om at all den elendighet han har sett på gatene i Filippinene og i Thailand en gang skal opphøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cullen er i Oslo under årets reiselivsmesse på Sjølyst. Han snakker gjerne åpent om de reisearrangører og de hotellene som etter hans mening fortsatt gjør svært lite for å få bukt med mindreårig-prostitusjon og umuliggjort pedofiles spesielle behov. Cullen (54) står i spissen for organisasjonen PREDA Foundation, som arbeider med å gi en meningsfull tilværelse for sexmisbrukte barn. Han ser at det arbeid han og hans stab på vel 20 personer gjør, bærer frukter.

- Men det må full oppslutning til i hele den internasjonale turistindustrien om tingene skal bli bedre, og lover må endres slik at det ikke skal være i tvil om hvilket mål de skal ha, sier Cullen til NTB.

60 000 barn

For nærmere 30 år siden kom Cullen til Filippinene og til Olongapo City som misjonsprest for en liten menighet. Her så han for første gang det problem og de barneskjebner han har arbeidet med siden.

Han så gutter og piker som hadde vært utsatt for seksuelle overgrep fra de amerikanske styrker på Filippinene, og etter hvert så han hvordan sexturismen bredte seg i kjølvannet av økt turisme til både Filippinene og til Thailand.

Beregninger går ut på at vel 60.000 barn på Filippinene er blitt sexmisbrukt, og så mange som vel 125.000 i Thailand. Så langt mener Cullen at han og hans stab har gitt direkte hjelp til mellom 400 og 500 barn, men at PREDA siden opprettelsen i 1969 har vært i kontakt med flere tusen barn.

- Vi gir dem et rehabiliteringsprogram som kan vare fra noen uker til opp mot et år. Det viktigste er å gi barna selvrespekten tilbake, sier Cullen.

Hans arbeid er ikke uten risiko.

- Vi har fiender, ikke tvil om det. Det er de pedofile, og det er reisearrangører på kontinenter ikke langt fra Filippinene, og det kan være representanter for regjeringen. Drapstrussler er ikke uvanlig. Men jeg lar meg ikke knekke, slår Cullen fast.

Reise-auksjon

Cullen er i Oslo etter invitasjon fra Norges Varemesse og i samarbeid med PATA - organisasjonen for reiselivet i Asia og Stillehavsområdet. Fredag ettermiddag skal det holdes en auksjon på messen over reise-produkter som i sin helhet skal gå til PREDA.

Ved en tilsvarende auksjon i fjor kom det inn 57 000 kroner, og i år håper man å få inn vel 150 000 kroner. Det dreier seg om opphold på Bali via leiebil i USA, hotellpakker i inn- og utland, flybilletter, sydenturer, kanalferie, og middag i Oslo.

Shay Cullen er takknemlig for de økonomiske gaver hans organisasjon blir til del. Det meste av hans virksomhet finansieres på grunnlag av frivillige gaver og donasjoner fra kirkelige og ikke-kirkelige organisasjoner. Noe inntekt får PREDA også av organisasjonens egen lille eksport av tørkete frukter.

IDEALIST:</B> Presten Shay Cullen, som arbeider for rehabilitering av sexmisbrukte barn på Filippinene, er på årets reiselivsmesse på Sjølyst i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!