Prest og diplomat

Kanskje kan en som selv er troende få i tale noen av dem som har helliggjort sin egen krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere

utenriksminister og nå statsminister Kjell Magne Bondevik står fram som regjeringens superdiplomat. Han bygger videre på Norges posisjon som tilrettelegger for fredsprosesser, men legger til det han selv kaller «en supplerende dimensjon». Han snakker om den religiøse dimensjon som i vår tid er blitt uhyggelig aktuell som konfliktområde. Under sitt lynbesøk i Tirana i Albania på torsdag, understreket Bondevik i sitt innlegg på forsoningstoppmøtet der han var deltaker, at han både er statsminister og ordinert, lutheransk prest. Fagdiplomatene i Utenriksdepartementet ser ham som en konkurrent, mens statsministeren selv forsikrer at alt han foretar seg, skjer i samråd og samspill med Utenriksdepartementet. Utenriksminister Jan Petersen forsikrer naturligvis om det samme.

Bondevik

har vært engasjert i dette i noen år. Under konferansen i Tirana ble han oppsøkt av stormuftien i Bosnia, som ville takke for sist som var under et møte i Sarajevo fem år tidligere, der muslimer, kristne og jødiske ledere deltok i et møte som Bondevik hadde tatt initiativet til. Under besøket i Tirana sa Bondevik til Dagbladet at han gradvis er blitt sterkere engasjert og interessert i den interreligiøse dialogen. Og at han mener han har noe å bidra med på dette området. Han merker økt interesse rundt sin person ved at han kombinerer det å være regjeringssjef med prestebakgrunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.