Prest og plage

Ketsjupdokkene til Børre Knudsen (70) var et 80-tallsfenomen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR FOLK i min generasjon er Børre Knudsen et navn og et fenomen som tilhører 80-tallet, noe vi la bak oss sammen med diskomusikken og de grusomme skulderputene. Min generasjon har aldri trengt å bruke strikkepinnene til annet enn to rette og en vrang. For oss har kvinners rett til selvbestemt abort vært en selvfølge. Kampen var vunnet. Men ketsjupdokkene til Børre Knudsen og Ludvig Nessa minnet oss om at strikkepinnene fortsatt kunne ha vært alternativet.

EN SPESIELL seanse fant sted i en overdådig sal på Bristol hotell i går da Knudsen ble hyllet med festskrift i anledning 70-årsdagen. Jubilanten er blitt en eldre, skjelvende mann, på grunn av Parkinsons sykdom. Statskirka var ikke representert på Bristol. Derimot møtte venner blant dominikanermunker, katolske og ortodokse prester opp, i sine kapper, kaftaner og allværsjakker. Med salmesang og bønn framstod pressekonferansen som et vitnemøte. Pater Kjell Arild Pollestad sa at framtida vil ha like stor takknemlighet til Knudsen som til Hans Nielsen Hauge. Pollestad har før sammenliknet de som utfører abort med Hitlers SS-kommandanter. Bidragsyterne spenner fra forfatter Elin Brodin som kaller Knudsen for ei fyrlykt i en kaotisk og mørk verden, til filosof Nina Karin Monsen, professor Egil Wyller, tidligere biskop Per Lønning og Norges mest spesielle skribent, Nils Christian Geelmuyden som benytter bursdagen til å klage over at boka hans om Knudsen er den eneste av Geelmuydens 17 bøker på 18 år som har kommet i et nytt opplag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer