Prest refser bjørnedrapet

TRONDHEIM (Dagbladet): Bjørneskytter Martin Haugen hylles som en helt av bygdefolket i Lierne, men ikke av bygdas egen sokneprest, Lars Berge. Han rykker ut til forsvar for bjørnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et åpent brev beskriver presten bjørnefellingen som et demokratisk problem, der «en liten minoritet, en gruppe næringsutøvere som representerer om lag en halv prosent av folket, tiltar seg en rett til å overprøve og sette folkeflertallets ønsker til side ved sivil ulydighet og geværet».

Berge mener at skuddene i Lierne «viser at norsk landbruk ikke er i pakt med nåtiden eller i pakt med det folkeflertallet i Norge ønsker».

Dømmer ikke

Til Dagbladet sier presten at han ikke vil dømme bjørneskytteren, da dette er en sak for politiet. Men han ser det som sin plikt å forsvare bjørnen.

- Den gamle geværpolitikken er håpløs. Sauenæringen må få driftsformer som gjør det unødvendig å skyte bjørnen. Det går ikke an å la sauene gå uten tilsyn i rovdyrområder.

Upopulær

Berge mener at både myndighetene og sauenæringen har ansvar for at det går så tregt å legge om driftsformen.

Presten innrømmer at disse tankene er lite populære i hjembygda, og at han har fått merke dette. Den belastningen er han villig til å ta.

- Jeg er sokneprest i Lierne, og som sådan ønsker jeg å være skaperverkets talsmann. Der hører hele skaperverket hjemme, også bjørn og ulv, sier Lars Berge.

  • Det var natt til søndag sauebonden Martin Haugen drepte merkebjørnen Sigvard. Saken er fortsatt under etterforskning av politiet.