Prest risikerer jobben etter hets av voldtektsoffer

Liten bygd i Sverige vendte seg mot en voldtatt 14 år gammel jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En prest risikerer å miste jobben etter avsløringen om at en liten bygd i Sverige vendte seg mot en voldtatt 14 år gammel jente.

Årsaken er at presten lot gutten som var dømt for ugjerningen, få delta under skoleavslutningen til klassen hvor 14-åringen gikk. Selv valgte voldtektsofferet å holde seg borte fra seremonien i kirken i bygda Bjästa i Västernorrland i fjor.

Avslutningen endte med at den dømte tenåringen delte ut blomster og fikk applaus.

- Det hele ble fryktelig feil. Jeg ber om unnskyldning til jenta og til hennes familie for at vi ikke tok ansvar, sier presten Lennart Kempe til avisa Aftonbladet.

Kirken i Sverige skal nå vurdere om Kempe kan få beholde jobben etter hendelsen.

Trakk tilståelse

Historien om den voldtatte jenta, og hetsen hun er blitt møtt med i lokalsamfunnet, ble rullet opp i en dokumentar på svensk TV tidligere denne uka.

Bakgrunnen for den spesielle situasjonen var at mange i bygda valgte å tro på gutten når han hevdet å være uskyldig. Etter først å ha tilstått og fortalt detaljert om voldtekten, trakk han tilståelsen tilbake.

Selv om han ble dømt i to rettsinstanser, valgte mange i Bjästa å tro at 14-åringen løy når hun fortalte at hun var blitt tvunget til oralsex. En Facebook-side til støtte for den to år eldre gutten fikk raskt 4.000 medlemmer.

Ny voldtekt

Samme dag som gutten fikk applaus i den lokale kirken, begikk han en ny voldtekt, og han er senere blitt dømt også for den. I dag bor han på en lukket institusjon hvor han gjennomgår et behandlingsopplegg.

Den første jenta han forgrep seg på, har flyttet fra Bjästa og går på skole utenfor Stockholm. Det andre voldtektsofre bor fortsatt i hjembygda.

(NTB)