Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prest skyldig i overgrep

Stedatter utsatt for seksuelle overgrep og vold fra hun var fem år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den betrodde presten fra Sør-Hedmark er av Eidsivating lagmannsrett funnet skyldig på alle tiltalepunkter, det vil si seksuelle overgrep, voldtekt og utstrakt voldsbruk mot sin stedatter gjennom en årrekke.

Han er dømt for å ha begått gjentatte, grove seksuelle overgrep mot sin stedatter over en periode på 13 år. Overgrepene startet da hun var så liten som fem år gammel. I tillegg er han dømt for gjentatte svært voldelige handlinger mot jenta, som nå er 24 år.

Prosedyrer før straffutmåling

Offerets forklaring ble avgjørende for skyldspørsmålet og juryen valgte å tro på den nå 24 år gamle kvinnens forklaring.

Stedatteren er lettet over at hun ble trodd.

- Min klient gråt av glede da hun fikk høre dommen og er glad for at marerittet endelig er over, sier kvinnens bistandsadvokat Inger Marie Støen til NTB.

Nå skal de tre fagdommerne - rettens formann, lagdommer Bernt Krogh, og hans meddommere Ragnar Eide og Sverre Nyhus - og fire medlemmer av juryen ta stilling til hvilken straff presten får.

Før retten trekker seg tilbake for å fastsette straffen, blir det prosedyrer som omhandler straffeutmålingen.

Terroriserte datteren 

Glåmdal tingrett dømte i fjor vår presten til ni års fengsel og til å betale jenta 1,8 millioner i erstatning og oppreisning. Dommen framsto som en bekreftelse av påtalemyndighetens versjon av hva som foregikk i prestehjemmet i Sør-Hedmark. Det ble tegnet et bilde av en psykisk ustabil familiefar som slo, tyranniserte og forgrep seg på sin stedatter fra hun var fem år gammel til over myndighetsalder.

54-åringen vedgikk å ha slått flere av sine barn, men framholdt i retten at det bare dreide seg om klaps og skubbing. Han nektet for at det var noe mønster i voldsutøvelsen mot sin nære familie.

I sin forklaring sa han selv at han hadde slått sin tidligere kone, slengt en av sønnene sine «ettertrykkelig» ned i barnevognen så han fikk et sår på haken, og kommenterte uttalelser han har gitt i avhør med politiet om at han hadde slått sønnen som nå skal vitne til hans fordel fem til ti ganger.

- Det har aldri vært snakk om slag med flat hånd og knyttet neve, sa presten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media