Prest stjal kirke for å kjøpe BMW

Skrøt av kuppet på bloggen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dqagbladet.no): Ikke alle prester gidder å vente på sin lønn i himmelen. Og i hvert fall ikke eks-pastor Randall Radic i First Congregational Church i byen Ripon i California.

I fjor innrømmet han å ha svindlet til seg eiendomsretten til menighetens kirke og prestebolig, som han så solgte for å kjøpe seg en splitter ny BMW og en bærbar PC.

- Vi visste ingenting før vi fikk en telefon fra banken om at han hadde kjøpt en BMW, sier David Prater, leder av menighetsrådet mens Radic var prest, til nyhetsbyrået AP.

Må neppe sone mer

Medlemmer av menighetene krever nå en lengre fengselsstraff for presten, som får straffeutmålingen torsdag. Radics advokat sier han neppe må sone mer enn de seks månedene han satt i varetekt, fordi presten har gått med på å vitne mot sin tidligere cellekamerat, en seksualforbryter tiltalt for drap på en kvinne.

Radic skaffet seg kontroll over presteboligen og kirken gjennom å forfalske skjøter. Så belånte han presteboligen for 200 000 dollar, før han solgte kirken til et ektepar for litt over en halv million dollar.

Da politiet begynte å sette spørsmålstegn ved bilen han kjøpte, stakk han av til Denver. Etterforskerne lurte ham tilbake, og han ble arrestert og fengslet i 2005.

Vitnet mot cellekamerat

FÅR STRAFFERABATT: Radic for retten i forrige uke. Foto: SCANPIX
FÅR STRAFFERABATT: Radic for retten i forrige uke. Foto: SCANPIX Vis mer

Det var under oppholdet i varetekt at presten havnet på celle med den drapstiltalte Roy Gerald Smith. Smith skal ha tilstått drapet han var tiltalt for, overfor presten mens de satt inne sammen. Presten inngikk så en avtale med påtalemyndighetene: Han ble løslatt mot at han vitnet mot cellekameraten og sa seg skyldig i bedrageri. Ni andre tiltalepunkter ble droppet.

Smiths tilståelse til presten kom ikke inn under taushetsplikten til presten siden Radic var den tiltaltes cellekamerat og ikke hans prest, hevder Radics advokat.

Skrøt på bloggen

Etter løslatelsen begynte presten å se etter nye inntektskilder. Fra sin nå nedlagte blogg skrøt han av sine bedrifter. Han prøvde også å selge inn historien sin til forlagsbransjen. Boka om kirkekuppet skulle få tittelen «SNITCH» («Tyster»). Han fikk ikke tilslag, men skal nå ha fått kontrakt på bokprosjektet «Lyden av kjøtt». Boka beskrives som «relativt sannferdige memoarer».

Slåss for å få tilbake kirken

Menigheten fikk tilbake kirkebygnignen i fjor, men presteboligen tilhører nå en eiendomsinvestor. Den nye presten bor i en bobil. Radic må neppe sone mer i fengsel, men flere søksmål er på trappene.

- Han angrer veldig og beklager situasjonen som har oppstått. Han gjorde noen oppsiktsvekkende feil, men i en ufullkommen verden så oppfører ikke folk seg perfekt, sier Radics advokat.

Prest stjal kirke for å kjøpe BMW
TYVEGODS: Menigheten har nå fått tilbake kirken sin, og de fleste medlemmene har i god kristen ånd tilgitt sin tidligere prest. Men presteboligen er fortsatt på avveie.