Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prest vil vie homofile

TROMSØ (Dagbladet): - Kirken må få et ritual for vigsling av homofile, mener sokneprest Jan Høifødt på Svalbard. Søndag begynner Kirkemøtet i Trondheim. Nok en gang skal kirkedørene lukkes for de homofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soknepresten på Svalbard er mer opptatt av å møte dagens mennesker enn av å fordømme og utestenge.

Jan Høifødt er presten som har møtt den tyngste sorg de siste årene. Flyulykken på Operafjellet som kostet 141 mennesker livet, gruveulykken som tok 23 nye liv fra Barentsburg. Kort tid før han reiste til Svalbard, døde hans egen kone.

Tunge opplevelser som setter djupe spor også hos en prest. Jan Høifødt er en annerledes kirkens tjener som ber om større takhøyde.

Ikke selvtekt

Han vet at Kirkemøtet ikke vil bryte ned noen mur eller flytte så mange grensestolper. Og Jan Høifødt er en lojal prest som ikke vil vigsle homofile på egen hånd.

- Det ville være selvtekt. Men den tid vil komme da homofile kan love hverandre evig troskap og få Guds velsignelse også i kirken, sier Høifødt til Dagbladet.

Han mener det er inkonsekvent av Kirken å si ja til homofile, men nei til deres kjærlighetsliv.

Forslaget til vedtak på kirkemøtet er nok en gang nei til homofile og lesbiske i kirkelige stillinger. Høifødt mener også det er galt.

Ut mot Paulus

- Kirkens ledere tviholder på at homofil praksis er i strid med den kristne lære?

- Kirken må alltid leve med verden rundt oss. Vi kan ikke bare repetere at det og det er synd, basta. Aktuelle spørsmål må vi ta på alvor. Kirken har snudd når det gjelder synet på gjengifte av skilte. Prester må ha et annet budskap enn å hevde at noens livsstil og verdier fører folk i fortapelsen, det er sårt å høre slik tale.

- Paulus sidestiller homofilt kjærlighetsliv med de verste ting som mord og hor. Jeg får det bare ikke til å stemme. De homofile jeg kjenner har virkelig gått noen runder med seg sjøl og sine omgivelser. De bør få leve ut sin troskap mot hverandre på samme måte som de heterofile, mener Svalbard-presten.
Høifødt er ikke en prest som lukker seg inne med sin verdighet og bare unntaksvis stiger ned til folket.

Hver fredag nyter han sin pils i godt lag på puben.

- Det gir meg så mye å gå ut og møte mennesker. Jeg er glad i hygge og en lett omgangstone. Flere prester burde gå ut for å ta seg en halvliter eller to. Jeg har bare gode minner fra slike treff, sier Svalbard-presten.

  • Se også side 2.
Hele Norges coronakart