Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Preste-protest mot Sylvi

Kristen-Norge lar seg ikke skremme til taushet selv om Sylvi Listhaug ber dem holde seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug har ikke klart å stilne asylkritikken fra kirken som beskylder innstramningene for å være i kontrast med grunnleggende verdier» og «bryter med hele FNs Flyktningkonvensjon». Kristen-Norge lar seg ikke skremme til taushet selv om Sylvi Listhaug ber dem holde seg unna politiske enkeltsaker.
  Høringsrush Høringsfristen for regjeringens innstramninger på asylområdet gikk ut i går, og justisdepartementet venter at en strøm av høringssvar vil renne inn i løpet av dagen. I går ettermiddag var det allerede registrert nær hundre svar fra institusjoner og privatpersoner som har sterke meninger om den betente debatten.
 
En trend er påfallende: De mange henvendelsene fra kirken og Kristen-Norge.
 
Fem biskoper, presteforeningen, et bispedømmeråd, Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) og den kristne ungdomsorganisasjonen KFUK-KFUM er blant dem som uttrykker skarp kritikk og uro over innstramningene.
 
Ikke skremt Ingenting tyder på at kirken har latt seg skremme av kritikken fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om at kirken ikke bør blande seg i politiske enkeltsaker. Høringssvarene fra kirken er til dels sterk kost. Oslo-biskop Ole Christian M. Kvarme opplever at flere av lovforslagene står i kontrast til grunnleggende verdier som menneskeverd og rettssikkerhet. NORME beskylder forslagene for å bryte med «hele FNs Flyktningkonvensjon».
 
- Vi har ambisjon om å bidra i samfunnsdebatten der vi synes det er naturlig, og særlig når det kommer til solidaritet med verdens fattige. Dette er definitivt et slikt spørsmål, sier Martin Enstad, leder i Den norske kirkes presteforening til Dagbladet.
 
Kritiske prester Innstramningene i visumreglene som gjør det mulig å avvise asylsøkere på grensa er blant forslagene de kritiserer. De spør hvem som egentlig skal få komme til Norge og søke asyl, når søkere kan avvises fordi de har vært i et av de nordiske landene eller i Russland.
 
Presteforeningen er blant annet kritisk til at innstramninger i rett til familiegjenforening skal gi økt motivasjon for integrering.
 
«Vi synes dette representerer et ensidig menneskesyn der straff og belønning er menneskets viktigste motivasjoner. Menneskesinnet er langt mer komplekst enn som så», heter det i høringssvaret.
 
- Men er det deres oppgave å kommentere asylpolitikk?
 
- Dette er et spørsmål som reiser grunnleggende etiske spørsmål. Og å gi innspill til høringen er en måte å bidra med vår kunnskap inn til en prosess i samfunnet, sier Enstad som synes Listhaug bommer når hun kaller kirken venstrevridd og ikke en kirke for alle.
 
- Ikke venstrevridd - Når du ser bredt på hvor kirken har engasjert seg, fordeler det seg jevnt over det politiske spekteret. Kirkens engasjement er ikke drevet av en politisk ideologisk analyse, men av verdier som har en mye lengre tradisjon enn en venstre-høyre-akse. Vi er mot at en skal gjøre det vanskeligere for enslige mindreårige asylsøkere, vi er mot at en skal gjøre det vanskeligere å få familiegjenforening. Vi mener at dette skaper utrygghet og er integreringshemmende. Dette kan en fint ha en dialog om uten å kaste hverandre inn og ut av kristentroen.
 
Bjørgvin-biskopen Halvor Nordhaug bekymrer seg blant annet for muligheten til familiegjenforening,
 
- Kravet om at en må ha vært fire år i arbeid eller utdanning frykter jeg vil slå negativt ut for noen som måtte være syke, fysisk eller psykisk. Hva med dem? Er det bare de friske og sterke som skal få gjenforening? spør han.
 
Sylvi Listhaug ønsket ikke å kommentere høringssvarene fra kirken i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!