Presteforeningen utestenger prester

Vil bare ha statskirkeprester. Høyre og SV krever endring av praksis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prestenes egen forening nekter prester som ikke er med i statskirken medlemskap. Både Høyre og Sosialistisk Venstreparti ber nå foreningen endre praksis.

For å bli medlem av Presteforeningen må man være prest i statskirken, eller være under utdanning til å bli prest i statskirken. 2.500 prester er i dag medlemmer i foreningen.

Teolog Roar G. Fotland er metodistprest og ansatt ved Menighetsfakultetet i Oslo. Han reagerer på Presteforeningens praksis.

- Vi som er metodistprester, har prøvd å komme med i Presteforeningen. Svaret har vært klart: De vil ikke ha oss med. Det viser seg at Presteforeningen er et lukket laug for prester i statskirken, sier Fotland til Klassekampen.

Døren er like stengt for katolske prester. Det har Arnfinn Haram ved dominikanerklosteret og dominikanerkirken i Neuberggata i Oslo erfart. Han var prest i statskirken, men ble katolikk. Da måtte han melde seg ut av foreningen.

Presteforeningens leder Ingeborg Midttønne bekrefter at foreningen kun er for prester i statskirken. Slik har det vært siden foreningen ble stiftet i 1900, opplyser hun.

SV-politiker Rolf Reikvam, som er medlem i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité, mener Presteforeningen bør endre regelverket. Det gjør også Høyres Inge Lønning, som er prestevigslet og medlem i foreningen.

Lønning mener dette er et eksempel på at noe har blitt tradisjon, og at man deretter ikke tenker over praksisen. Lønning tror imidlertid at foreningen vil endre praksisen sin.

(NTB)