- Prestene må avskjediges

Tromsø ): Tross 13 alvorlige advarsler, fortsatte opprørsprestene Olav Berg Lyngmo og Arne Thorsen å framstille Børre Knudsen som sin biskop. Dermed har staten ikke noe annet valg enn å avskjedige dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det framholdt regjeringsadvokat Tolle Stabell i sin prosedyre i avskjedssaken mot de to prestene som tirsdag ble avsluttet i Hålogaland Lagmannsrett.

Grov uforstand

Fra statens side er saken klinkende klar: Begge prestene har vist grov uforstand i tjenesten. De har begge frasagt seg tilsynet fra biskop Ola Steinholt, nektet å delta på visitas med biskopen og senere meldt seg inn i Strandebarm prosti, som er å betrakte som en konkurrerende struktur som selv hevder å være innenfor kirken.

Alt dette kvalifiserer ifølge Stabell for avskjed fra embetene som sogneprest i Kautokeino og Gamvik.

De viktigste ankepunktene mot prestene er likevel at de var aktive i «bispevigslingen» av Børre Knudsen, og at de tross advarsler senere har fastholdt at Knudsen er deres biskop.

Statens prosessfullmektig understreket at det i avskjedssaken ikke er spørsmål om hva kirkens lære sier om homofilt samliv, men hvordan de to prestene har opptrådt. Ifølge Stabell finnes det ingen holdbare unnskyldninger for den tillitsbruddene prestene har vist i sin tjeneste.

Ikke ytring

Han avviste også at «vigslingen» av Børre Knudsen til «biskop» i Kautokeino Kirke 6. april 1997 var en ytring mot forfallet i kirken. Prestenes prosessfullmektig har varslet at han vil legge vekt på prestenes rett til å ytre seg i sin argumentasjon for at de ikke skal fradømmes embetene.

«Bispevigslingen» må ifølge Stabell oppfattes som en handling, ingen ytring. Han understreket at prestene ikke på noe tidspunkt er pålagt å mene det samme som sin homofililiberale biskop, eller på noen måte blitt hindret i å framføre sitt syn fra prekestolen.

- Tvert imot har de fått beskjed om at de står fritt til å fastholde sine teologiske synspunkter. De er av biskopen også tilbudt alternativt tilsyn, framhevet Stabell.

(NTB-Jan-Morten Bjørnbakk