Prestene slår tilbake

De konservative kreftene i Iran bruker all sin makt for å slå ned studentdemonstrasjonene. I dag planlegger de en massedemonstrasjon for å kvele reformkravene. Væpnede ekstremistgrupper prøvde i går å stoppe studentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den reformvennlige president Khatami fordømte i går demonstrasjonene. Mens tusenvis av studenter for sjette dag på rad demonstrerte for reformer, forberedte de konservative kreftene i landet i går sine mottrekk. Hundrevis av bevæpnede medlemmer av det islamske borgervernet demonstrerte sin makt ved å ta kontroll over universitetsområdet natt til i går. Væpnet med køller og automatgevær tok militsgruppene kontroll over busstasjoner og andre sentrale steder.

Propaganda

Den konservative, statskontrollerte tv-kanalen avbrøt programmene i går for å komme med en oppfordring om at folk måtte holde seg i ro.

Tv-kanalen hevdet at det var utenlandske krefter som sto bak opptøyene, og at målet var å splitte landet.

Innimellom avspilling av patriotisk musikk messet fjernsynet ut budskapet om å delta i landsomfattende demonstrasjoner i dag, for å støtte de konservative kreftene.

Khatami fordømte i går studentprotestene og sa at de er en trussel mot landets sikkerhet. Dette er første gang Khatami går klart ut mot demonstrasjonene.

- Disse opptøyene gagner verken landets interesser, vårt statssystem eller regjeringens reformpolitikk, sa han.

Opprøret hadde i går spredd seg til minst åtte andre byer. Den viktigste basaren i Teheran måtte stenge etter at kampene spredde seg dit. Minst to studenter er hittil drept.

Svensk kritikk

Mens den svenske utenriksministeren Anna Lindh i går kom med skarp kritikk av det iranske politiets brutalitet mot studentene, ville den norske utenriksministeren Knut Vollebæk i går ikke uttale seg om situasjonen.

Norge skal i løpet av en måned sende en ny ambassadør til Iran. Norges forrige ambassadør ble hjemkalt i 1995 på grunn av fatwaen mot Salman Rushdie og William Nygaard.