Prestene taper

TEHERAN (Dagbladet): - Dette går strålende. Nå er jeg ett hundre prosent sikker på at vi vinner. Iran er på vei inn i ei ny tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sa Ali Reza (54), som arbeider i den iranske reiselivsbransjen, til Dagbladet, da de første valgresultatene kom inn i går kveld.

Av de 119 valgkretsene hvor utfallet ble kunngjort offisielt, hadde reformistene vunnet 65 og de konservative 10, mens politisk ukjente folk, antakelig uavhengige, vant de gjenværende 44 plassene i parlamentet Majlis, som nå har 290 seter.

Reformist-seier

Dermed ser det til at reformistene for første gang etter revolusjonen i 1979 vinner over de konservative, og den reformistiske presidenten Mohammad Khatami kan få støtte for sitt program.

Men Ali Reza og de andre iranerne kan ikke vente seg store endringer på kort tid. Uansett hvor stor den moderate seieren blir, sitter fremdeles de konservative med størstedelen av makten i Iran.

Den åndelige lederen i landet, Ali Khamenei, kontrollerer både det mektige Vokterrådet, Revolusjonsgarden og sikkerhetsstyrkene.

Ingen feiring

Spørsmålet er nå om de konservative vil gi fra seg makt gradvis, eller om det i tida framover blir sterk politisk strid i parlamentet.

Uansett tror de fleste iakttakere at den formen for islam som rådde under ayatolla Khomeini aldri vil vende tilbake.

Det var ingen åpenbar feiring, verken i Teheran eller andre steder, i går kveld. Lørdag er en vanlig arbeidsdag i det muslimske landet. Livet gikk sin vante gang i Teheran.

Opptøyer

Men det offisielle nyhetsbyrået IRNA meldte om sammenstøt og vold flere steder. 15 personer ble skadd i sammenstøt med politiet da flere hundre personer protesterte mot den lokale vinneren av parlamentsvalget i byen Shush i Sørvest-Iran. Demonstrantene hevdet at den vinnende kandidaten hadde bestukket velgere for å få dem til å stemme på ham. Demonstrantene kastet stein på politiet, angrep offentlige bygninger og satte fyr på biler. Politiet måtte skyte i lufta og hive tåregass på demonstrantene for å stoppe dem. To ble drept, ifølge vitner, meldte nyhetsbyrået AP.

Sporadisk vold med brenning av bildekk og knusing av vinduer ble meldt fra tre byer i Midt-Iran, 400 kilometer sør for hovedstaden, der tilhengere av tapende kandidater lot raseriet flomme over.

Uavhengige

Svært mange uavhengige er valgt inn i Majlis. På hvilken side disse vil falle ned, blant reformistene eller de konservative, er usikkert.

De fleste er teknokrater, og årsaken til at disse er valgt inn, er at mange iranere har mistet troen på vanlige politikere. I stedet vil de la ekspertene ordne opp.

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, tidligere president i Iran og i parlamentet, var på forhånd tippet å gjøre et stort comeback. Opptellingen så langt tyder ikke på at han klarer å få flest stemmer av alle kandidatene. Dermed blir han neppe president i Majlis, ikke minst til stor glede for ungdommen.

De ønsker nytt og friskt blod inn i landets ledelse.