Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prestene vinner valget

Statsminister Iyad Allawi, innsatt av USA, gjorde et elendig valg. De foreløpige resultatene tyder på at den Iran-vennlige sjiamuslimske koalisjonen, UIA, vil bli Irak-valgets vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Verken president George W. Bush eller utenriksminister Condoleezza Rice har kommentert de foreløpige valgresultatene fra Irak.

Søndag var de svært fornøyd med oppslutningen. De roste de irakiske velgerne for mot og karakteriserte valget som en seier for demokrati og frihet.

Blir det endelige resultatet i nærheten av det foreløpige, har amerikanerne et nytt problem i Irak. De hadde både håpet og satset på at Iyad Allawi skulle gjøre et godt valg.

Iran-vennlig

Ifølge myndighetene i Irak skal United Iraqi Alliance (UIA) ha fått om lag 70 prosent av stemmene som er talt opp i Bagdad og fem provinser som er dominert av sjiamuslimer. Men på landsbasis synes også sjiamuslimene å ha gjort det godt. Koalisjonen, som ledes av ayatolla Ali Sistani, skal ha fått 2,2 millioner av de 3,3 millioner stemmene som til nå er talt opp. Abdul Aziz al-Hakim, som leder det største partiet i alliansen, har allerede slått fast at UIA har vunnet valget.

Under terrorregimet til Saddam Hussein flyktet sjiamuslimske ledere til Iran, hvor de fikk opphold. Det er heller ingen hemmelighet at sjiamuslimene har et nært forhold til Iran. Sunnimuslimene, som hadde makta i Irak, har hatt et dårlig forhold til sine persiske naboer.

Om lag 60 prosent av befolkningen i Irak er sjiamuslimer.

Prestestyre

Får UIA 70 prosent av stemmene, har valgalliansen absolutt flertall i den nye nasjonalforsamlingen. Noe som fører til at partiet kan diktere den nye grunnloven.

Gjennom det amerikanerne selv har karakterisert som et demokratisk valg, kan et prestestyre komme til makta. Et prestestyre som vil ha tette bånd til regimet i Iran.

Det samme presteskapet amerikanerne mener er på vei til å utvikle atomvåpen, og som Bush flere ganger har karakterisert som et av landene i ondskapens akse.

LEDER: Ayatolla Ali Sistani.
UTENDØRS: Sjiamuslimer måtte holde fredagsbønnen utendørs etter at en kraftig bombeeksplosjon ødela moskeen i går. Vitner har fortalt at maskerte menn plantet eksplosiver rundt bygningen tidlig i går morges. Sjiamuslimene utgjør 60 prosent av innbyggerne i Irak, de var også de flittigste til å opp søke valglokalene under søndagens presidentvalg.