Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prester avgjør asylsøknader

Det er norske prester og ikke saksbehandlerne i Utlendingsdirektoratet som avgjør om muslimske asylsøkere får bli i Norge. Det avsløres i et hemmelig notat fra Justisdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hemmelig notat har den politiske ledelsen i Justisdepartementet fratatt saksbehandlerne retten til å avgjøre søknadene, og gitt den til prester.

Dersom en prest mener en muslim er blitt et genuint kristent menneske, skal det gis asyl, hvis vedkommende risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Dagbladet har fått tilgang til det hemmelige notatet som statssekretær Åshild Anmarkrud i Justisdepartementet har skrevet.

- Genuint kristne

- Vi i den politiske ledelsen i departementet foretok en grundig vurdering av kriteriene som ligger i det å bli forfulgt for sin tros skyld. Vår konklusjon er at ingen er nærmere enn prester til å vurdere om en muslim som har konvertert, er en genuin kristen. Dersom presten tror på konverteringen, og departementet ut fra dette mener vedkommende vil bli forfulgt i sitt hjemland, er det grunnlag for beskyttelse i Norge, sier statssekretær Åshild Anmarkrud til Dagbladet.

- Betyr det at asyl skal innvilges?

- Den enkelte saks helhet avgjør om det skal gis asyl eller opphold på humanitært grunnlag.

Hun bekrefter også at statsråd Aud-Inger Aure, før hun ble sykmeldt, orienterte både statsminister Kjell Magne Bondevik og regjeringskollegiet om den nye praksisen.

- Regjeringen er samlet og enig i vår vurdering. Dette er regjeringens politikk, sier Anmarkrud.

Vil unngå spekulering

Overfor Dagbladet vedgår statssekretær Åshild Anmarkrud at regjeringen har holdt en lav profil om den nye praksisen.

- Det har regjeringen gjort fordi vi ønsket å unngå at noen lettvint ville forsøke å spekulere i å få opphold, ved å si at de var blitt kristne, sier hun.

- Er det ikke spesielt at en regjering fratar saksbehandlerne ansvaret i asylsaker og gir det til prester?

- Hvem er bedre kvalifisert til å vurdere om et menneske har konvertert fra islam til kristendommen, enn en prest? svarer Åshild Anmarkrud.

- Vår KrF-regjering gjør det vi mener er rett ut fra vårt politiske ståsted. Det skulle bare mangle om ikke denne regjeringen ga asyl til mennesker som risikerer å bli forfulgt i sitt hjemland, fordi de har en kristen tro. Derfor har Utlendingsdirektoratet fått nye retningslinjer, ut fra realitetene i dette notatet.

- Er dette et prinsipielt notat som skal gjelde alle muslimer som søker asyl i Norge, og som risikerer å bli forfulgt i hjemlandet dersom de har byttet tro fra islam til kristendommen?

- I prinsippet ja. Men det står også i notatet at hver sak skal behandles individuelt, sier Anmarkrud. - Betyr det at muslimer fra andre land enn Iran kan få innvilget en søknad som en prest går god for?

- Ja, notatet er prinsipielt, sier Anmarkrud.

Beskytter

- Er ikke notatet du har ført i pennen for den politiske ledelsen, i strid med utlendingsloven som Stortinget har vedtatt?
- Nei. Forskjellen er bare at vi har valgt å instruere saksbehandlerne om at de som søker asyl, som har konvertert, og som en prest mener er blitt genuint kristne mennesker, og som risikerer å bli forfulgt, skal ha asyl eller opphold i Norge, sier Anmarkrud.

- Tidligere la saksbehandleren vekt på presters vurdering, men i ditt notat blir det slått fast at saksbehandlerne ikke får overprøve vurderingene til en prest?

- Det er korrekt, sier Åshild Anmarkrud. - Notatet er ikke i strid med loven. Vi gir beskyttelse til personer som risikerer forfølgelse for sin tros skyld. Når et lands myndigheter eventuelt ikke vil eller kan gi beskyttelse mot forfølgelse, skal asyl innvilges, sier statssekretæren.

Prestestyre

- Blir det ikke noe underlig at prester skal styre norsk asylpolitikk?

- Vår vurdering er at det er mer naturlig at en prest tolker en situasjon hvor en asylant har konvertert, enn at saksbehandlere i departementet gjør det, sier Anmarkrud.

- Dagbladet er kjent med at kriminelle iranere i Norge har byttet religion for å få asyl.

- Ingen som risikerer å bli drept i sitt hjemland, blir sendt tilbake, uansett bakgrunn, sier statssekretær Åshild Anmarkrud.

REGJERINGENS POLITIKK: Prester, som blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik, får stor makt i behandlingen av mange asylsøknader. - Denne politikken står regjeringen bak, sier statssekretær Åshild Anmarkrud.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media