Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prester innrømmer erotikk

25 norske prester innrømmer å ha hatt erotisk kontakt med klienten under sjelesorg. Mange av dem mener at erotikk i en slik situasjon er riktig - det gjør ikke presteforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sjokkerende tallene kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Oddfrid Skorpe Skaug ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim som en hovedoppgave i psykologi. 1.286 prester i Den norske kirke fikk tilsendt spørreskjema. Av dem var det 688, eller 53,5 prosent, som svarte.

Av de 688 prestene var det 25 som oppga at de hadde hatt erotisk kontakt med klienten under sjelesorg. To av dem oppga at den erotiske kontakten var samleie.

Oddfrid Skorpe Skaug sier til TV 2 at om lag 30 prosent av prestene har hatt en klient som har fortalt om erotisk kontakt med en tidligere sjelesørger. Dette gjelder alle typer sjelesørgere, også prester ansatt i Den norske kirke og andre kirkesamfunn.

For mye

Leder i Den norske kirkes presteforening, Morten Fleischer, sier at ethvert tilfelle av en slik grenseoverskridende atferd er ett tilfelle for mye.

- I seg selv er det ikke høye tall det er snakk om. Det viktigste med undersøkelsen er at den påviser at erotisk kontakt mellom prest og klient under sjelesorg forekommer. Vi vil bruke denne undersøkelsen i vårt engasjement for å få ned disse tallene, sier Fleischer.

Undersøkelsen er gjennomført med bistand fra Presteforeningen, som skal presentere den overfor departementet, bispemøtet, utdanningsinstitusjonene og bispedømmerådene.

- På den måten ønsker vi å styrke den del av presteutdanningen og arbeidsveiledningen for yrkesaktive prester som skal hindre at slik atferd forekommer, forklarer Fleischer.

Økonomi

Ved bispedømmekontorene er det fagfolk som har spesialutdannelse for slik arbeidsveiledning for prester. De trange økonomiske kårene for bispedømmekontorene gjør at både innsatsen på dette feltet og den videre utdanning av spesialister er truet, sier Morten Fleischer.

Han tror ikke at det er store mørketall på dette feltet.

- Fagfolk på slike undersøkelser mener at svarprosenten på denne undersøkelsen er rimelig høy, og avviser at de som ikke har svart skjuler mørketall, framholder han.

(NTB)