Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prester livredde for å gi dødsbudskap

SKIEN (Dagbladet): Prester i Vestfold er redde for vold og mishandling når de kommer til pårørende med dødsbudskap. Nå ber de om å få slippe å gjøre den tunge jobben alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg forstår utspillet, men dette har ikke vært noe tema hos oss ennå, sier leder av Den norske kirkes presteforening, Morten Fleischer, til Dagbladet.

Bakgrunnen for utspillet fra prestene på Nøtterøy, er at de opplever en økende aggresjon og voldstendenser hos pårørende de må oppsøke. Hyppigst skjer det i familier som er sterkt preget av rusproblemer.

- Ofte må vi prester gå inn i belastede hjem hvor rusede personer bor, og da kan vi bli utsatt for uforutsette ting, som voldsbruk, sier kapellan Tom Olaf Josephsen i Nøtterøy prestegjeld til Tønsbergs Blad.

Prekær

- Menighetsprestene mener at mangelen på sikkerhet er prekær. I et brev til biskop Sigurd Osberg skriver de at de nå ønsker å være to under slike oppdrag eller ha bistand fra politiet.

- Jeg har kolleger som har vært i situasjoner hvor de har vært redde. Selv har jeg aldri blitt truet, men jeg er bevisst min usikkerhet, sier kapellan Josephsen.

Prestene etterlyser nye og bedre rutiner for slike vanskelige oppdrag. De mener at økt alkohol- og narkotikabruk har ført til at situasjonen er blitt mer belastende for prestene.

Skjønner godt

- Jeg skjønner godt hva prestene snakker om. De har kommet med et godt innspill, sier leder i Presteforeningen, Morten Fleischer.

Han er glad for at bispedømmet i Tunsberg nå vil vurdere hva som kan gjøres for å bedre situasjonen for prestene. Så langt har det ikke kommet mange henvendelser til Den norske kirkes presteforening om problemet.

- Er det et paradoks at budbringeren får gjennomgå for noe han er helt uten skyld i?

- Vi prester har lange tradisjoner for å gå med slike budskap. Da blir det satt i gang følelser, og du blir et objekt for følelsesreaksjoner, sier Fleischer til Dagbladet.

Å gå med dødsbudskap er en del av prestegjerningen. På landsbasis varierer det sterkt i hvilken grad prester, politi eller sykehus utfører slike oppdrag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media