Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prestesex ryster USA

I over 30 år skal en katolsk prest i Boston ha misbrukt unge gutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalen er meget pinlig for den katolske kirken som igjen fikk søkelyset på seg da rettssaken mot mannen startet onsdag.

Den 66 år gamle presten John Geoghan sluttet som prest i 1993, og ble fratatt kappe og krage for godt i 1998. Skandalens omfang har økt etter at det ble kjent at flere av prestens overordnede kjente til at han hadde misbrukt flere barn, og at han hadde vært behandlet for pedofili. Likevel ga de ham nye oppgaver i stadig nye menigheter hvor han traff nye gutter.

Bostons kardinal, Bernhard F. Law, beklaget i forrige uke at han hadde latt en barnemishandler fortsette som prest i nesten ti år før det ble noen reaksjon. Han sa også at kirkens overordnede i fremtiden må rapportere slike forhold direkte til politiet, i stedet for å hemmeligholde dem.

Misbruk

Over 130 personer har anmeldt Geoghan for seksuelt misbruk av unge gutter i de over 30 årene han ble flyttet fra menighet til menighet, skriver New York Times.

Men nå havner flere av sakene også i strafferetten, noe som har gitt saken ny oppmerksomhet. Rettssaken som startet onsdag gjelder seksuelt misbruk av en ti år gammel gutt i 1991. To andre rettssaker, som gjelder voldtekt og utuktig omgang med to andre gutter, venter i løpet av året. Maksimumsstraffen presten kan få, er ti år.

Boston erkebispedømme har allerede inngått forlik i 50 sivile søksmål som er reist mot presten, og 84 nye saker venter på behandling. Ifølge Boston Globe har bispedømmet betalt ut over 10 millioner dollar, eller nesten 90 millioner norske kroner, i skadeerstatning til ofre. Geoghan har ikke hatt advokat i de sivile sakene, og har heller ikke gått imot anklagene.

Utnyttet

Ofrene, som nå alle er voksne, og deres familier, sier Geoghan voldtok eller befølte barn på prestekontoret, i bilen og på en ungdomsklubb. De sier han satset særlig på å bli kjent med enslige mødre, og utnyttet situasjonen som familievenn til å ha utuktig omgang med ungene mens han badet dem, hjalp til med å legge dem, eller ba kveldsbønn.

Sjokkbølgene etter skandalen har også nådd Vatikanet, som i forrige uke, delvis på bakgrunn av Boston-saken, kom med nye retningslinjer som gir Vatikanet og kirken større kontroll i pedofili- og sexmisbrukssaker der katolske prester er involvert. Biskopene skal rapportere direkte til Vatikanet, og reglene sier ingenting om at forholdet skal meldes til politiet. Ofrene reagerer sterkt.

- Fader Geoghan ba barna ti stille om dette. Kirken holdt det hemmelig. Nå har også Vatikanet kommet med retningslinjer som sier disse sakene skal hemmeligholdes, sier ofrenes advokat, Mitchell Garabedian, til New York Times.

(NTB)

KATOLSK UTUKT: Den 66 år gamle presten John Geoghan står tiltalt for en rekke tilfeller av utuktig omgang med unge gutter.
Hele Norges coronakart