Prestestyret går i flokk og følge til Facebook

Det har lenge vært klart at mye av kampen om reformer i det prestestyrte Iran står om graden av frihet i sosiale medier. Nå føres den kampen innad i regjeringen etter at 18 ministre er aktive på Facebook.

NYE TIDER I GAMLE GEVANTER: Irans nye utenriksminister og Facebook-minister Mohammad Javad Zarif.
NYE TIDER I GAMLE GEVANTER: Irans nye utenriksminister og Facebook-minister Mohammad Javad Zarif.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte med den nye utenriksministeren Mohammad Javad Zarif, som i august åpnet sin Facebook-side. Han fikk raskt 160 000 «likes», og opparbeidet seg raskt kallenavnet «Facebook-ministeren». Her er hans Facebook-side.

Mer åpen og inkluderende
«Facebook-minister» er en tittel som for to måneder siden ville være ensbetydende med et spark bak, og sikker avskjed som minister. Iran er det landet ved siden av Kina der internett sensureres mest iherdig. Facebook, som er Irans mest populære sosiale nettsted, har blant annet vært blokkert på enkelte ord som myndighetene ikke har villet ha noen oppmerksomhet om. BBC er et av mediene som myndighetene i perioder har blokkert.

Men mange ting ser ut til å forandre seg i Iran etter at Hassan Rohani ble valg i vår, og sverget inn som president 3. august i år. Det handler ikke bare om positive signaler når det gjelder Irans omstridte atomprogram, som omverdenen frykter blir brukt til å utvikle atomvåpen som kan nå Israel. Det handler også om større grad av personlig frihet.

Når iranske ministre går i flokk og følge til Facebook er det et uttrykk for at regjeringen vil signalisere at den vil føre en mer åpen og inkluderende politikk enn den som ble ført at Rohanis forgjenger, den konfliktskapende Mahmoud Ahmadinejad.

Nå er ikke Rohani selv på Facebook, trolig er ikke tida moden for det. Men ifølge avisa Sharg er hele 18 ministre aktive på nettstedet. Noen av dem som er navngitt i avisa har imidlertid benektet dette.

Debatt om sensur
Men internett er fortsatt sensurert i det prestestyrte Iran. 9. september sa Mohammad Reza Aghamiri, som har som oppgave å filtrere - altså sensurere - nettet i Iran, at Facebook i en prøveperiode kunne være ufiltrert. Men han vil ikke fjerne sensuren som sådan. Det er altså snakk om en ny og betinget frihet på facebook. Betinget av at medlemmene ikke skriver noe som bryter «reglene».

Statsadvokaten i Iran, Gholam Hossein Mohseni Ejei, svarer slik på spørsmål om hvorfor han mener filtrering av Facebook fortsatt er nødvendig hvis flere av ministrene i regjeringen bruker det:

- Hvis kriminell aktivitet fjernes fra Facebook så kan filtrene fjernes. Men hvis tilfeller av kriminell aktivitet finnes må filtreringen fortsette, sa Ejei til iransk presse, ifølge Radio Free Europe. Kriminell virksomhet kan i denne forbindelse være det som i andre land ville vært politiske ytringer.

Kampen om frihet i sosiale medier er ikke avgjort i Iran. Sjefen for de bedre tidene - president Rohani - har ennå ikke meldt seg på, og Irans åndelige og øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har ikke uttalt seg om saken. Det betyr at graden av reformer i Rohanis Iran kan bli avgjort på Facebook.

NY PRESIDENT : Hassan Rouhani. REUTERS/Fars News/Majid Hagdost/Files Scanpix
NY PRESIDENT : Hassan Rouhani. REUTERS/Fars News/Majid Hagdost/Files Scanpix Vis mer