«Prestige»s søsterskip på vei gjennom Østersjøen

En oljetanker av samme typen som forliste «Prestige» stakk lørdag til sjøs fra en havneby i Latvia. EU frykter en ny miljøkatastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen prøvde først å hindre at søsterskipet til den forliste oljetankeren la ut på seilasen gjennom danske og andre europeiske farvann. Grunnen er at Kommisjonen frykter en ny utslippskatastrofe, skriver den danske avisa Politiken.

Det 24 år gamle russiskregistrerte tankskipet «Geroj Sevastopolja» skal etter planen gå til Singapore med 55.000 tonn fyringsolje av samme type som «Prestige» hadde i sin last. Tankeren fikk først legge fra kai etter at EU-inspektører og latviske myndigheter hadde gjort grundige undersøkelser for å finne ut om skipet var sjødyktig.

«Prestige» brakk i to og sank i Atlanterhavet 270 kilometer utenfor kysten av det nordvestlige Spania i november i fjor. Etter forliset drev 63.000 tonn olje i land på strender i Spania, Portugal og Frankrike i det som er blitt kalt en av historiens verste oljekatastrofer.

I likhet med «Prestige» har «Geroj Sevastopolja» enkeltskrog, det vil si at skroget bare består av ett enkelt lag med plater, og ikke det sikrere og mer moderne dobbeltskroget. EU vedtok for ett år siden å nekte enkeltskrogede tankere adgang til medlemslandenes farvann.

Men ingen kan nekte fartøyer å trafikkere internasjonale farvann uten å søke havn. Myndighetene i Latvia, som blir EU-medlem fra 1. mai neste år, kunne derfor ikke forhindre at «Geroj Sevastopolja» stakk til sjøs. Tankeren skal seile langs en rute som ligner på den «Prestige» fulgte på sin siste ferd.

(NTB-Ritzau-AFP)