Prima fotballerina

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): BBC har gjort flere intervjuer. Den tunge og seriøse avisa The Guardian mener Jo Strømgren vil rykke opp i eliteserien blant Europas koreografer.

- Jeg var redd oppsetningen kunne bli sett på som en morsom gimmick, men det har vist seg ikke å stemme.

- Jeg har virkelig blitt overrasket over den voldsomme oppmerksomheten vi har fått i London. Det har vært utrolig, sier danser og koreograf Jo Strømgren når vi treffer ham etter premieren på kulturhuset ICA, The Mall, denne uka.

Beckham neste

Her var også tankskipavisa The Times i godt skrivelune: «En frekk og larmende oppsetning som viser frodigheten i fotball og dans».

London-tabloiden Evening Standard sparer heller ikke på heiaropene. Under tittelen «1- 0 til ballettgutta» mener avisa denne formen for dans kanskje vil gjøre at fotballstjernen David Beckham, fra Manchester United, vil starte med ballett:

«Beckham gikk først med skjørt, så hadde han et silkeskjerf rundt hodet. Det neste blir at han starter med ballett, fordi dette er den siste hotte trenden innenfor fotball,» skriver Evening Standards Anne Sacks etter å ha sett Strømgren Rovers.

Til Brasil

- Spesielt å danse her i England som er den moderne fotballens vogge?

- Ja, det er klart. Jeg er jo vokst opp med fotball og jeg har hele tida vært opptatt av å vise at disse fysiske uttrykkene, fotball og dans, har mye til felles, sier Strømgren, som har videreutviklet forestillingen mye siden vi så den rett etter premieren i februar 1998.

Strømgrens justeringer har dratt det rene fotballaspektet mer inn i skyggen, og dansen mer fram i lyset, for å si det på amatørmåten. Men, det er fortsatt steintøft, vilt, gærningaktig og vakkert. For bakom lurer hele tida sportsidioten, på godt og ondt.

- Hva skjer videre med stykket nå?

- Vi får stadig mange invitasjoner, så dette kommer nok til å være på beina lenge framover, både neste år og i år 2001, sier Strømgren. Som, foruten å holde varmen i kompaniet, om en liten piruett vil runde et 100-ganger-jubileum. Med «Maskuline mysterier», der han sjøl danser.

- Drømmen er kanskje Brasil og utendørs på Copacabana?

- Ja, det kan bli det. Vi har Brasil litt i tankene, men på den måten vi driver så er vi avhengige av økonomisk hjelp for å få det til, sier Strømgren.

Som ikke nevner regnskogens tømmerhogger, herr Lorentzen, som en mulig sponsor. Men det gjør vi: Fram med dukatene, prinsesse Ragnhilds ektemann.

For en gjeng med blaserte londonere, som kan velge og vrake i kvalitet kveld etter kveld, er begeistret.

Større scene

- Dette var helt fantastisk, jeg har aldri sett noe liknende som har grepet meg så intenst. Men hvorfor blir ikke en slik dans satt opp på en større scene, for et større publikum?

Engelskmannen henvendte seg til sin kjæreste med et godt klappende smil etter fotballetten. Resten av publikum i den fullsatte lille salen var også i bravohumør.

Strømgrens dansere, Toni Ferraz, Niklas Gundersen, Erik Rulin og Kyrre Texnæs måtte fram for å bukke. Igjen og igjen. Bakerst i salen satt koreograf Jo Strømgren, fortsatt 28 år. Han så ned i gulvet.

- Det var ikke helt bra i kveld, men det er en stund siden vi danset den sist. Det går seg til, sier Strømgren. På vei til Nürnberg for å jobbe videre med «En vinterreise», en klassisk oppsetning.

- Utrolig spennende å jobbe med så bra dansere, sier Strømgren, so m ikke er kjent for å være spesielt respektfull overfor vedtatte sannheter og kjøreregler. En prima fotballerina.

<B>STRØMGREN ROVERS:</B> Jo Strømgren trekker kampen om ballen ut av grasmatta og inn der det hoppes og sprettes i tettsittende stillongs.