Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Primakov ble for farlig

Russlands president Boris Jeltsin har sparket statsminister Jevginij Primakov og hele regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeltsin oppfatter tydeligvis Primakov som en trussel og en konkurrent. Ved å avsette ham markerer han makt, sier forsker Geir Flikke ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet :på nettet.

Under en militærparade i går ble den kjølige tonen mellom de to synlig for hele verden. Da Jeltsin passerte Primakov holdt han blikket stivt mot bakken. I dag kom meldinga om at Primakov ikke lenger er statsminister. Visestatsminister Sergej Stepasjin er satt inn i hans plass, melder Kreml.

- Dette kom veldig uventet på oss. Vi er mest bekymret for at dette kan få negative konsekvenser for fredsarbeidet i Kosovo. Der har Russland, og ikke minst Primakov, spilt en sentral rolle, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i UD.

Tette bånd

Flere ting skal ha ført til at Primakov er blitt uspiselig for Jeltsin. Eks-statsministerens sterke engasjement mot NATO-bombingen gjorde at han snudde på vei til et toppmøte i Washington i mars, noe som skapte bølger. Seinere har han spilt en sentral rolle i fredssamtaler med Milosevic.

Jeltsins beslutning om å sparke ham har trolig innenrikspolitiske årsaker.

- Alt tyder på at det er blitt for tette bånd mellom Primakov og komunistene i regjeringen. Noe som åpenbart er blitt et problem for Jeltsin, sier Flikke.

Jeltsin sliter i politisk motvind for tida. I morgen skal Statsdumaen starte høringer om han skal stilles for riksrett.

Fortsatt sentral

Primakov er spilt ut på sidelinja nå, men han kan fortsatt komme til å spille en sentral rolle i russisk politikk, mener NUPI-forskeren.

- Bakrunnen hans som utenrikspolitisk ekspert er etter alt å dømme en ressurs som Jeltsin fortsatt vil ha vil ha. At han er avsatt som statsminister betyr ikke at han er dømt til å spille en siderolle i russisk politikk, mener Flikke.

Lojal

Mannen Jeltsin har valgt å sette inn, Sergej Stepasjin, skal være en lojal støttespiller for Russlands president. Men det er høyst usikkert om Statsdumaen kan godta ham. Jeltsin kan utnevne Stepasjin på nytt tre ganger. Hvis ikke han blir godtatt, kan Jeltsin oppløse parlamentet og kreve nyvalg. Politiske eksperter tror ikke at den nye statsministeren vil bli godtatt av de folkevalgte.