Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Primakov flyr til Beograd

Russlands statsminister Jevgenij Primakov reiser trolig til Beograd i morgen for å mekle fram en løsning på krisen i Jugoslavia og stanse NATOs bombing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa regjeringstalsmann Igor Sjogolev i dag.

Utenriksminister Igor Ivanov sa tidligere på dagen at også president Jeltsin vil ta initiativ for å få slutt på NATOs bombing av Jugoslavia.

- I løpet av de nærmeste dagene vil Russland ta ytterligere skritt for å få slutt på NATOs flyangrep mot Jugoslavia, sa Ivanov ifølge nyhetsbyråe ITAR-Tass. Ivanov sa han ville komme med en viktig uttalelse i løpet av dagen.

Før helgen utviste Russland NATOs utsendinger i Moskva, og beskyldte alliansen for å begå folkemord mot det jugoslaviske folk.

Dumaen drøfter opprustning

Den russiske nasjonalforsamlingen skal drøfte en opprustning av landets væpnede styrker på bakgrunn av det som skjer i Jugoslavia.

Statsminister Primakov, utenriksminister Ivanov, forsvarsminister Igor Sergejev og den militære stabssjefen Anatolij Kvasjnin var invitert til å delta på det lukkede møtet.

Debatten skulle dreie seg om tilstanden til de væpnede styrker og foreløpige tiltak som kan forsterke Russlands militære slagkraft.

Russland har gjort det klart at landet ikke vil blande seg inn i konflikten i Jugoslavia, men de væpnede styrker skal være innstilt på å bruke konflikten til å skaffe seg økte bevilgninger.

Mekling

Ifølge forsvarsminister Sergejev er tallet på sivile ofre for bombingen i Jugoslavia nå kommet opp i 1000. Uttalelsen kom etter et møte mellom Sergejev, statsminister Jevgenij Primakov og militære ledere og etterretningsledere i Moskva.

Russland har allerede utsendinger i Beograd. Tre liberale russiske politikere er i Beograd, men de ble søndag skjelt ut som «søppel» og «avskum» i jugoslaviske medier. Jegor Gahjdar, Boris Nemtsov og Boris Fjodorov, som alle er tidligere regjeringsmedlemmer, kom til Beograd fra Budapest, der de hadde drøftet konflikten med USAs spesialutsending Richard Holbrooke.

Ifølge ITAR-TASS hadde Jugoslavias visestatsminister Vuk Draskovic ikke helt avvist oppfordringer til å vise fredsvilje. Så snart NATO innstiller sine angrep, er regjeringen i Beograd villig til å sette seg ved forhandlingsbordet og drøfte muligheten for fred, skal Draskovic ha sagt.

(NTB-AFP)