Primakov har tatt over for Jeltsin

President Boris Jeltsin har overlatt den daglige styringen av Russland til statsminister Jevgenij Primakov. Han vil imidlertid sitte perioden ut for å ha overoppsyn med grunnlovsreformene, sier en fremtredende medarbeider i et intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oleg Sysujev, Jeltsin vise-stabssjef i Kreml, sier til avisen Sevodnja at presidentens viktigste oppgave er å sørge for at etterfølgeren overtar et stabilt og godt fungerende styringsverk.

- Presidentens hovedoppgave vil bli en gjennomgang av grunnloven. Regjeringen med Primakov i spissen er nå helt og holdent ansvarlig for økonomien og den økonomiske politikken, sier Sysujev.

Vise-stabssjefen legger til at valget av Primakov i forrige måned har dempet den politiske krisen som oppsto da Jeltsin forsøkte å tvinge en fiendtlig innstilt duma til å gjenoppnevne Viktor Tsjernomyrdin til statsminister.

- Grunnlaget for regjeringen er at partiene bak den tilsammen har et flertall i statsdumaen. Tro meg, det var ikke lett for presidenten å slutte seg til dette prinsippet, sier Sysujev.

Jeltsin har planer om å innkalle en spesiell grunnlovsforsamling, men vil at representantene skal velges på nytt. Han vil ikke at en slik forsamling skal bestå av dagens representanter i dumaen, et utspill som ikke uventet har møtt motstand i nasjonalforsamlingen.

Den gjeldende grunnloven ble skreddersydd for Jeltsin etter kuppforsøket i 1993 og gir ham utstrakte fullmakter.

NTB