Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Primakov vil fortsette Kosovo-mekling

Russland vil fortsette arbeidet for å finne en løsning på Kosovo-konflikten. Flere europeiske aviser er kritiske til Primakovs samtaler med Milosevic i Beograd i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Meglingen må fortsette, sier Primakov ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

- Vi har ikke gitt opp. Vi må fortsette i samme retning, sa Primakov til den russiske TV-stasjonen NTV.

Solana

Men NATOs generalsekretær Javier Solana sier til den franske avisen Liberation at president Milosevic «straks må stoppe drapene» i Kosovo og at Milosevic er sterkt svekket etter NATOs flyangrep.

- En kan tenke seg at Milosevic er styrket og at befolkningen flokker seg om ham. Det er normalt, sier Solana. Han mener likevel at Milosevic er sterkt svekket, isolert, og at ingen lenger vil snakke med ham. - Han teller ikke mer. Det vil De se om tre eller seks måneder, sier Solana.

Aviskritikk

Den svenske avisa Sydsvenska Dagbladet i Malmø spør på lederplass hva Primakov egentlig diskuterte i Beograd.

- Også etterpå holdt Primakov fast på den offisielle russiske standpunkt at det var NATO som begynte de militære aksjonene. Noen inntrengende forsøk på å overtale Milosevic kan altså ikke ha funnet sted. Primakov brukte kreftene til en høflighetsvisitt. Slik oppvarting tjener kanskje Milosevics mål, men ikke freden, skriver avisen.

Den russiske avisen Isvestija advarer mot et nytt jernteppe i Europa hvis Russland fortsetter konfrontasjonen med Vesten om Kosovo.

- Pop-patrotismens gift, som har spredd seg i vårt samfunn, bærer sine første frukter. Ideen om Russlands isolasjon, som kommunistene elsker, erobrer massene, skriver Moskva-avisa.

Den sveitsiske Baseler Zeitung skriver at russiske politikere ikke er egnet som ærlige meklere i Kosovo-konflikten fordi de har for gode forbindelser til Beograd, mens den italienske Corriere della Sera i Milano konkluderer at vestlige politikere denne gangen ikke gikk i Milosevics felle. Men NATO «vet fortsatt ikke hvordan krigen skal avsluttes», skriver avisa.

(NTB-DPA-Reuters)