Prince-elsker, Kaci-fan, «luksus-dyslektikter», grå mus og Jern-Erna

Siden hun ble medlem av Unge Høyre som 16-åring har Solberg blitt kalt for mye rart. Nå er hun mest sannsynligvis Norges neste statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Erna Solberg, en ung kvinne som alle andre på en T-banestasjon, med meninger om koalisjoner, arbeidsledighet, hva som må gjøres for å få Norge på sporet igjen. En som ikke bruser med fjærene, men som arbeider seg fremover med stødig kurs».

Slik presenterte Aftenposten den ferske stortingsrepresentanten i 1990. Ifølge Aftenposten var Erna Solberg for Kaci og elsket «Prince-musikk».

Til topps Siden den gang har Solberg klatret helt til topps i norsk politikk, og er fra og med dagens valg mest sannsynligvis Norges neste statsminister.

I 1990 fortalte Solberg at hun vokste opp i det «høyborgerlige Bergen», og selv om hun var «uforskyldt medlem av AUF i tre måneder» har hun alltid hatt hjertet på høyre side.

I Bergen bodde Erna med mor, far, storesøstrer Marit, lillesøster Ingrid og en mormor som ble 103 år gammel. «Fire generasjoner, om man regner med hundene. Én eneste mann, om man ikke regner med hundene», skrev VG i 2011.

KLATRET TIL TOPPS: Erna Solberg før partilederdebatten sist lørdag. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FERSK STORTINGSPOLITIKER: Erna Solberg da hun kom inn på Stortinget.
NEIER FOR KONGEN: Etter at kongen hadde forlatt Stortinget, gikk regjeringsmedlemmene ut av salen i høytidelig prosesjon. En etter en fikk de vist sine ferdigheter i bukking og neiing.Kommunalminister Erna Solberg bukker. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
I REGJERING: Regjeringen Bondevik samlet til budsjettkonferanse. Gruppebilde av statsrådene i regjeringen samarbeidsregjeringen. Erna Solberg til høyre. Foto: TORE BERGSAKER/DAGBLADET'
ERNA OG JAN: Erna Solberg som ny høyreleder. Her sammen med Jan Petersen. Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET
LAV OPPSLUTNING: Høyre får bare 12.5 prosent på MMIs siste meningsmåling i 2003. Kommunalminister Erna Solberg synes oppslutningen er nedslående. Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET
FEST-ANTREKK: Kvinnelige politikere i festantrekk. Afshan Rafiq, Hilde Frafjord Johnson, Torild Skogsholm, Erna Solberg, Laila Dåvøy, Ine Marie Eriksen, Inga Marte Thorkildsen, Heidi Sørensen og Sylvia Brustad. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
NORGES NESTE STATSMINISTER: Her er Erna Solberg sammen med nåværende statsminister Jens Stoltenberg. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Erna var «den rolige, den som tok ansvar og var fornuftig».

- Ikke puter under armen I et intervju med VG Helg i 2005, hvor hun kledde seg opp som en havfrue og stilte opp halvveis nede i et tjern, skrev VGs journalister at Solberg ikke var en kvinne som hadde vokst opp med «puter under armen». Allerede som seks år gammel måtte hun ta bussen alene i Bergen for å gå på svømmetrening.

«Fra foreldrene våre og mormor lærte vi å ta ansvar for oss selv og det vi gjør. Jeg og mine søstre fikk masse frihet. Men de forventet at du tok ansvar», fortalte hun da.

Ikke flink på skolen Spesielt flink på skolen var Solberg ikke. Det første året på videregående skole fikk hun som 16-åring diagnosen «visuell betinget dysleksi». Det var også samme året hun var meisemor i speideren og startet i Unge Høyre.

Seinere har hun skrevet et helt kapittel om problemene sine med dysleksi og hvordan man skal hjelpe elever med lese- og skrivevansker.

«Det er viktig å huske at jeg har en slags luksusvariant av dysleksi. Jeg hadde ingen problemer med å lære å lese, og hadde en helt normal barndom. Men jeg klarer ikke å reprodusere bilder av ord når jeg skriver. I stedet henter jeg frem lydene av ordene — og da blir det lett til at jeg skriver feil», sa hun til Bergens Tidende i 2011.

- Jogger ikke Da hun var 28 år hadde hun allerede en lang karriere som lokalpolitiker bak seg. Vekten til Erna var allerede da et tema. I Aftenposten-artikkelen står det at «Solberg jogger seg ikke rund tilværelsen».

REGJERINGS-KLARE: Her er Siv Jensen og Erna Solberg før sist lørdags partilederdebatt.
Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
REGJERINGS-KLARE: Her er Siv Jensen og Erna Solberg før sist lørdags partilederdebatt. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

«Med jevne mellomrom påbegynner hun aerobics, som gjerne holder en måned eller så. Derpå er det tilbake til småsjokolade, vennene, Prince (musikken hans er så bra), bøkene».

I tillegg til sjokolade, Prince og Kaci Kullmann Five var også Solberg på den tiden glad i å røyke. Ifølge Bergens Tidende i 1994 ble Solberg «grepet av sportlivets fristelser, selv om hun gjør alt hun kan for å overvinne sine daglige doser nikotin i Stortingets røykstue».
Solberg har siden sluttet å røyke.

- Ble mobbet I 2011 ga stortingsveteranen Magnus Staveland ut en biografi hvor han skriver at Solberg ble mobbet i det politiske miljøet.

«Erna ble mobbet fordi hun var tykk, på grunn av håret, og hvordan hun gikk kledd. Det var ting du hørte i de lukkede rom», sa Staveland i et intervju med Dagbladet.

Erna har sagt til både VG og Dagbladet at hun ikke kjenner seg igjen i den beskrivelsen.

HJERTE TIL HØYRE: I 1990 fortalte Solberg at hun vokste opp i det «høyborgerlige Bergen», og selv om hun var «uforskyldt medlem av AUF i tre måneder» har hun alltid hatt hjertet på høyre side. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
HJERTE TIL HØYRE: I 1990 fortalte Solberg at hun vokste opp i det «høyborgerlige Bergen», og selv om hun var «uforskyldt medlem av AUF i tre måneder» har hun alltid hatt hjertet på høyre side. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Til VG sa likevel Ernas ektemann, Sindre Finnes, at han blir forbanna over noen av usaklighetene som kommer fram om kona.

- Blod på hendene Som da Heikki Holmås utalte at kommunalminister Erna Solberg «har blod på hendene» etter at en asylsøker tok sitt eget liv etter asylavslag. Eller da Eli Hagen skrev i sin bok at Erna var en «ufiks og dårlig kledd grå mus som verken kan smile eller le».

Det var også under den samme perioden at Erna ble kjent som «Jern-Erna».

«Er man først politiker, skal man ikke be om unnskyldning for sine valg. Det prøver jeg alltid å huske», sa Solberg til Dagbladet i 2002.

Til VG sier Erna at hun ikke lar seg hisse opp.

- Jeg er stor og rund Til Dagbladet sa hun i 2002 at hun «har speil, og vet jeg er stor og rund».

BLE PARTILEDER: Erna Solberg da hun ble ny partilder. Foto: LARS MYHRE HOLAND/DAGBLADET
BLE PARTILEDER: Erna Solberg da hun ble ny partilder. Foto: LARS MYHRE HOLAND/DAGBLADET Vis mer

«Hadde jeg sett på meg selv som slank og pen, ville nok avistegningene gått innpå meg. Skal man lete etter noe som karakteriserer meg, så er det vel vekten. Men det er mye bedre å bli framstilt sånn, enn Odd Einar Dørum som ble tegnet med dødninghode», sa Erna til Dagbladet, som da var kommunalminister.

Hissig ektemann Men Ernas ektemann lar seg fortsatt hisse opp. Senest under valgkampen ble Finnes forbanna da han mente Erna ble dårlig behandlet av NRK.

«Valgkampen har NRK forberedt seg på i lang tid. Dette ser ut som en bevisst strategi å sverte Høyre. Det har vi sett flere eksempler på i denne og forrige uke. Hvorfor stiller ikke NRK kritiske spørsmål til regjeringen som har styrt i åtte år», sa Finnes til NRK da.

Men det mest infantile angrepet Solberg har opplevd var da medierådgiver Kjell Terje Ringdal i Dagbladet Magasinet i 2009 kritiserte vekten til Høyre-lederen.

«Erna Solberg er så overvektig at mange ikke hører hva hun sier. Man tenker isteden: Kan hun ha kontroll når hun spiser seg så tjukk?».

FERSK STORTINGSPOLITIKER: Erna Solberg har en lang karriere bak seg som Høyre-politiker.
FERSK STORTINGSPOLITIKER: Erna Solberg har en lang karriere bak seg som Høyre-politiker. Vis mer

Få har tatt så feil. Og i dag vil mest sannsynligvis Erna bli landets nye statsminister.  

 

NORGES NESTE STATSMINISTER: Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
NORGES NESTE STATSMINISTER: Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Vis mer
- BLE MOBBET: I 2011 ga stortingsveteranen Magnus Staveland ut en biografi hvor han skriver at Solberg ble mobbet i det politiske miljøet.

«Erna ble mobbet fordi hun var tykk, på grunn av håret, og hvordan hun gikk kledd. Det var ting du hørte i de lukkede rom», sa Stangeland i et intervju til Dagbladet. Foto: TOR ERIK H: MATHIESEN/DAGBLADET
- BLE MOBBET: I 2011 ga stortingsveteranen Magnus Staveland ut en biografi hvor han skriver at Solberg ble mobbet i det politiske miljøet. «Erna ble mobbet fordi hun var tykk, på grunn av håret, og hvordan hun gikk kledd. Det var ting du hørte i de lukkede rom», sa Stangeland i et intervju til Dagbladet. Foto: TOR ERIK H: MATHIESEN/DAGBLADET Vis mer
BUKKET FOR KONGEN I 2003: Etter at kongen hadde forlatt Stortinget, gikk regjeringsmedlemmene ut av salen i høytidelig prosesjon. En etter en fikk de vist sine ferdigheter i bukking og neiing.
Kommunalminister Erna Solberg bukker
Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
BUKKET FOR KONGEN I 2003: Etter at kongen hadde forlatt Stortinget, gikk regjeringsmedlemmene ut av salen i høytidelig prosesjon. En etter en fikk de vist sine ferdigheter i bukking og neiing. Kommunalminister Erna Solberg bukker Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer