Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prins Bernhard er død

Prins Bernhard, far til dronning Beatrix av Nederland, døde av kreft onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsen ble lagt inn på et sykehus i Utrecht tidligere i dag, for annen gang på en måned. Han er tidligere operert to ganger for å få fjernet svulster, en gang i 1994 og en gang i 2000.

Tyskfødt

Den tyskfødte prinsen ble medlem av den nederlandske kongefamilien da han giftet seg med prinsesse Juliana, senere dronning Juliana, 7.januar 1937. Dronning Juliana døde tidligere i år.

Prins Bernhard ble et symbol på motstandskampen mot nazismen under 2.verdenskrig. Tyskland invaderte Nederland i mai 1940. Prins Bernhard fulgte med resten av den nederlandske kongefamilien som dro i eksil til London. Fra London ledet han den nederlandske motstandskampen.

Det vakte derfor stor oppmerksomhet i Nederland da det midt på 90-tallet ble avslørt at han hadde vært medlem av nazistpartiet fra 1933 til 1937. Han forlot først partiet to dager før han giftet seg med prinsesse Juliana.

Lockheed

Nå var det ikke første gang det blåste rundt prinsen. I 1976 ble han mistenkt for å ha tilknytning til en korrupsjonsskandale i forbindelse med den amerikanske flyfabrikken Lockheed. Dette ble aldri bevist, og prins Bernhard har hele tiden siden fastholdt at han var uskyldig. Da han ble intervjuet til sin 90-årsdag sa han at han hadde «en helt ren samvittighet» når det gjaldt Lockheed-affæren.

Frittalende

Prins Bernhard var kjent som en frittalende og engasjert mann. Internasjonalt var han kjent for å ha vært med på å stifte World Wildlife Fund (WWF) i 1961. Han var president i WWF fram til 1977.

I sin siste år, ga han også gjerne uttrykk for hva han mente. Tidligere i år vakte han oppsikt da han betalte boten for en ansatt i et supermarked som ble dømt til å betale 600 euro på grunn av en for røff behandling av en butikktyv.

Avsluttet behandling

Ifølge det nederlandske nyhetsbyrået ANP var ikke prinsens familie til stede da han døde onsdag.

- Prinsen ble lagt inn på sykehus i ettermiddag på grunn av økende smerter og svekket helse. På sykehuset ble videre medisinsk behandling avsluttet, etter konsultasjon med prinsen. Prinsens ønske ble respektert, heter det i en pressemelding fra det nederlandske slottet

(NTB)

<B>KREFTSYK:</B> Prins Bernhard har tidligere vært operert for svulster. Nå er han død av kreft. Her er han fotografert tidligere i år i sin kones, dronning Julianas, begravelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media