FÅR KRITIKK FOR HITLER-SAMMENLIKNING: Prins Charles får sterk kritikk for å ha blandet seg inn i internasjonal politikk. Under et besøk i Canada sammenliknet han Russlands president Putin med Hitler. Foto: Reuters/EPA/NTB Scanpix
FÅR KRITIKK FOR HITLER-SAMMENLIKNING: Prins Charles får sterk kritikk for å ha blandet seg inn i internasjonal politikk. Under et besøk i Canada sammenliknet han Russlands president Putin med Hitler. Foto: Reuters/EPA/NTB ScanpixVis mer

- Prins Charles bør abdisere etter at han sammenliknet Putin med Adolf Hitler

Nå vil prinsen unngå den russiske presidenten på D-dagsmarkering neste måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har kommet sterke reaksjoner på kommentarene prins Charles kom med under en privat samtale i Canada, der han sammenliknet Russlands president Vladimir Putin med Adolf Hitler.

Tradisjonelt er nemlig politikk, spesielt utenrikspolitikk, svært tabu for de kongelige.

- Bør abdisere Noen tar til orde for at 65-åringen bør gi avkall på tronen.

- Hvis prins Charles ønsker å komme med kontroversielle kommentarer om nasjonal og internasjonal politikk, bør han abdisere og stille til valg, sier den britiske parlamentarikeren Mike Gapes på Twitter.

Storbritannias tidligere Russland-ambassadør Tony Brenton mener det var en «grotesk overdrivelse» av prinsen å sammenlikne hendelsene på Krimhalvøya med nazistenes handlinger under 2. verdenskrig.

Øyeåpner for russerne? Men Brenton åpner også for at prinsens kommentar kan få russerne til å åpne øynene og revurdere sin egen politikk - siden Hitler er det ultimate uhyret i russisk offentlighet.

- Dette vil bli plukket opp i russiske kretser. Russerne har tatt over Krim, og nå diskuterer de hva de skal gjøre videre. Det faktum at enkelte oppfatter det som at de oppfører seg litt som Hitler, vil kanskje bidra til at de revurderer politikken litt, sier Brenton til BBC.

Brenton tjenestegjorde for britene i Moskva fra 2004 til 2008. Han mener Russland opplever et nasjonalistisk øyeblikk i forbindelse med Ukraina-konflikten.

- Russland har et ganske nasjonalistisk øyeblikk, men inntrykket av at Putin oppfører seg som Hitler er veldig feil. Det er en grotesk overdrivelse, sier han.

- Rett til egne meninger Men det er ikke alle som ønsker å kritisere prins Charles. Den britiske visestatsministeren Nick Clegg mener han som alle andre sto fritt til å uttale seg, og mener det er et viktig poeng at han kom med kommentaren i en privat samtale, og ikke i offentligheten.

- Jeg har aldri vært av den oppfatning av at medlemmer av kongefamilien må gi et taushetsløfte. Jeg mener han har rett til å ha egne meninger, sier Clegg til BBC.

- Jeg vet ikke nøyaktig hva han sa eller ikke sa i den samtalen, siden det var en privat samtale.

HAR PIRKET PÅ BJØRNEN: Prins Charles har pirket Vladimir Putin på nesa. Passende nok pirket han en bjørn på nesa samme dag som saken var hovedsak i en av Storbritannias største aviser. Foto: Reuters/Mark Blinch/NTB Scanpix
HAR PIRKET PÅ BJØRNEN: Prins Charles har pirket Vladimir Putin på nesa. Passende nok pirket han en bjørn på nesa samme dag som saken var hovedsak i en av Storbritannias største aviser. Foto: Reuters/Mark Blinch/NTB Scanpix Vis mer

Det var den britiske avisa Daily Mail som først kunne melde om kommentaren prins Charles hadde kommet med under samtalen med 78 år gamle Marienne Ferguson, som ga prinsen en omvisning på et immigrasjonsmuseum i Halifax i den kanadiske provinsen Nova Scotia.

Jødiske Ferguson måtte flykte fra hjemlandet Polen da nazistene okkuperte landet under andre verdenskrig, og kom seg til Canada sammen med foreldrene, en søster og bestemoren, men resten av familien ble drept under holocaust.

Vil unngå pinlig møte Avisa melder at prins Charles etter planen skal være tilstede på en 70-årsmarkering for D-dagen 6. juni, der også Russlands president Vladimir Putin vil være tilstede.

Men tronarvingen vil unngå et pinlig møte med Putin, ifølge avisa. En talsmann for prins Charles bekrefter at de to ikke vil møtes, men understreker at det aldri hadde vært hensikten heller.

Talsmannen vil ikke kommentere saken ytterligere fordi det var en privat samtale.

I 2003: Her deler prins Charles en bil med Russlands president Vlarimir Putin. Arkivfoto: AP Photo/Tim Ockenden/PA/NTB Scanpix
I 2003: Her deler prins Charles en bil med Russlands president Vlarimir Putin. Arkivfoto: AP Photo/Tim Ockenden/PA/NTB Scanpix Vis mer