BLANDER SEG: Prince Charles uttalte seg om situasjonen i Ukraina under et statsbesøk i Canada. Her er han under velkomstseremonien sammen med hertuginne Camilla. Foto: Reuters/Mark Blinch/NTB Scanpix
BLANDER SEG: Prince Charles uttalte seg om situasjonen i Ukraina under et statsbesøk i Canada. Her er han under velkomstseremonien sammen med hertuginne Camilla. Foto: Reuters/Mark Blinch/NTB ScanpixVis mer

Prins Charles i privat samtale: Putin oppfører seg akkurat som Hitler

Blander seg inn i politiske saker - igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prins Charles har sammenliknet Russlands president Vladimir Putins oppførsel med Adolf Hitler, melder den britiske storavisa Daily Mail.

Det skal ha vært i en privat samtale med kanadiske Marienne Ferguson (78) at prinsen kom med den kontroversielle kommenteren.

Prins Charles møtte Ferguson i Halifax i den kanadiske provinsen Nova Scotia, der han fikk en omvisning på et immigrasjonsmuseum.

- Gjør som Hitler Ferguson jobber som frivillig på museumet, og fortalte den britiske prinsen om hvordan hun flyktet fra Gdansk til Canada med sin jødiske familie da hun bare var 13 år gammel. Flere andre slektninger ble sendt til konsentrasjonsleirer, der de ble drept.

Det var på slutten av omvisningen prinsen skal ha kommet med sine kommentarer om situasjonen i Ukraina.

- Jeg hadde akkurat vist han utstillingen og snakket med han om min egen bakgrunn og hvordan jeg kom til Canada da prinsen sa «og nå gjør Putin nesten det samme som Hitler», sier Ferguson til Daily Mail.

Avisa skriver at de har flere andre kilder som bekrefter at de også hørte prinsen uttale at Putin oppfører seg på samme måte som Hitler.

- Jeg må få si at jeg er enig med han, og det tror jeg mange andre også gjør. Jeg ble overrasket over at han kom med denne kommenteren siden jeg vet at kongelige ikke egentlig skal si slike ting, men det var veldig ærlig og inderlig.

Har fått kritikk før Tradisjonelt er politikk, spesielt utenrikspolitikk, svært tabu for de kongelige.

Daily Mails kongereporter Rebecca English bemerker at prins Charles tidligere har blitt heftig kritisert for å blande seg inn i politiske anliggender.

Men prinsen har aldri beveget seg inn på så politisk betente områder før, men blant annet ble flere av hans dagbøker lekket til Daily Mail der tronarvingens politiske meninger kom tydelig fram. Dessuten har det kommet fram at han har sendt brev til framtredende politikere med sine synspunkt, blant annet til daværende statsminister Tony Blair i 2001.

Selv om også USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton også har sammenliknet Putins handlinger med Hitlers, er det uvanlig at kongelige beveger seg ut på slik retorikk.

En talsmann for prins Charles vil ikke kommentere saken fordi det var en privat samtale.