Prins Charles klar for bryllup

Prins Charles kommer i bryllupet til Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon. Men Ari Behn, stakkar, får ikke være med. Se lista over kongelige og statsoverhoder!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med ham kommer også Jarlen av Wessex med frue som også skal delta under vielsen, opplyser David Pogson ved Buckingham Palaces pressekontor til TV2.no.

Både det britiske og det spanske kongehuset er invitert til bryllupet, men hadde inntil onsdag ikke bekreftet overfor verken regjeringen eller Stortinget at de kommer.

Kjendiser til tv-middag

Regjeringen inviterer rundt 300 kjendiser til direkte TV-sendt middag, sammen med det vordende brudeparet, kvelden før det kongelige bryllupet 25. august.

Kjendismiddagen skal holdes på Akershus slott 24. august. I tillegg til statsoverhoder og kongelige bryllupsgjester, har regjeringen invitert artister, forfattere, kunstnere og idrettsstjerner.

- Et kongelig bryllup opplevere vi bare en gang hver generasjon. Derfor vil statsministeren også invitere et uttrykk for det kulturelle Norge anno 2001, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Jonas Gahr Støre, til VG.

Norske verdenskjendiser som Gro Harlem Brundtland, komponisten Arne Nordheim, skuespiller og regissør Liv Ullmann og forfatteren Jostein Gaarder er invitert på festen.

Ari Behn har derimot ikke fått noen invitasjon.

Kulturelt tverrsnitt

Også da kong Harald og dronning Sonja giftet seg i 1968, inviterte den daværende regjeringen på middag før bryllupet. Men i 2001 vil gjestelisten bli noe sprekere.

Blant de inviterte er fotballstjernen Ole Gunnar Solskjær, popsanger Lene Marlin, skuespiller og sangerinne Herborg Kråkevik, snøbrett-stjernen Daniel Franck, standup-komikeren Shabana Rehman og flere andre representanter for det flerkulturelle Norge.

Ifølge VG er gjestelisten sammensatt av to kriterier: Statsminister Jens Stoltenberg vil invitere et tverrsnitt av det kulturelle Norge, men tar samtidig hensyn til kronprinsparets egne interesser.

- Det norske monarkiet er en del av norsk kultur. Derfor er det også naturlig at kulturen er en viktig del av middagen, sier statssekretær Jonas Gahr Støre.

Direktesendt TV-show

Middagen skal TV-overføres til hele verden, og NRKs Fredrik Skavlan skal være studiovert. TV-overføringen vil bli tilbudt internasjonale fjernsynskanaler, men det er uklart om andre land enn Norge vil sende middagen direkte.

Bentein Baardson, som regisserte OL-seremoniene på Lillehammer i 1994, skal stå for regien under middagen, og trolig vil flere av artistene på gjestelisten delta med kulturelle innslag.

(NTB)