Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prins Charles og Camilla gifter seg

Prins Charles (56) går til alteret med sin tidligere elskerinne Camilla Parker-Bowles (58) i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prins Charles tok hele Storbritannia på senga i dag tidlig da han bekreftet at han skal gifte seg med kjæresten og samboeren Camilla Parker-Bowles. 

Charles\' kontor Clarence House melder at bryllupet går av stabelen på Windsor-slottet allerede 8. april.

- Hertugen av Edinburgh og jeg er svært glade for at prinsen av Wales og fru Parker Bowles skal gifte seg. Vi har gitt dem våre varmeste lykkeønskninger for deres felles framtid, skriver dronning Elizabeth II på kongehusets hjemmesider.

Giftermålet vil trolig sette sluttpunkt for årelange spekulasjoner omkring prinsens kjærlighetsliv.

Blir aldri dronning 

Prins Charles og Camilla Parker-Bowles møttes første gang på en polokamp i Windsor i 1970.

De utviklet et svært nært vennskap, som fortsatte også etter at Charles giftet seg med da 19 år gamle Diana i 1981. 

Storbritannias tronarving holdt imidlertid nær kontakt med Parker-Bowles, og de ble seinere kjærester. Etter Dianas død ble forholdet gradvis mer offisielt, og den siste tida har paret opptrådt sammen i flere offisielle sammenhenger.

Charles har i dag tittelen prinsen av Wales. Selv om han en dag  blir konge, vil Camilla aldri kunne smykke seg med dronning-tittelen. 

Hun får tittelen «Hennes kongelige høyhet hertuginne av Cornwall» når de gifter seg, og  «Princess Consort» dersom Charles blir konge. Tittelen kan ifølge NTB oversettes til norsk med «gemalinne».

«Den andre kvinnen» 

Giftermålet er et sensitivt tema for britene, som fortsatt har prinsens ekskone friskt i minne.

Prinsesse Diana døde i et bilkrasj i Paris i 1997. Hun hadde da vært skilt fra Charles i ett år, og det var offentlig kjent at han i lang tid hadde hatt et forhold til sin gamle venninne Camilla.

Diana sa selv at Camilla var en hovedårsak til skilsmissen. I et intervju i 1995 uttalte Diana at det «det var tre av oss i dette ekteskapet, så det ble litt trangt».

Året før innrømmet prinsen i en tv-dokumentar at han hadde bedratt Diana, men han understreket at det først skjedde etter at forholdet til kona var «ugjenkallelig over, etter at vi begge hadde prøvd».

Charles nevnte ikke Camilla Parker-Bowles ved navn, men få briter var i tvil om hvem han mente da han refererte til «den andre kvinnen».

Camilla blir stemor

I likhet med Charles er også Parker-Bowles fraskilt. Hennes eksmann - offiseren Andrew Parker-Bowles - er fortsatt i live. Han er en gammel venn av prins Charles, og før paret skilte seg i 1995 fikk de barna Tom (31) og Laura (26).

Charles og Diana fikk sønnene William og Harry i henholdsvis 1982 og 1984.

Eldstesønnen er nummer to i arvefølgerekka etter sin far, mens prins Harry er tredjemann.

De to brødrene skal ha hatt et nært forhold til sin mor, og briter flest er spente på hvordan de vil forholde seg til Camilla som stemor. 

Kontroversielt

Dersom Charles tar over den engelske tronen, blir han automatisk overhode for landets kirke. Den engelske kirka stiller seg formelt nøytrale til giftermålet, men den tidligere erkebiskopen av Canterbury, George Carey, oppfordret nylig paret til å gifte seg.

Andre geistlige er imidlertid svært lite begeistret for alliansen mellom arveprinsen og hans fraskilte, tidligere elskerinne.

En spørreundersøkelse i fjor viste ifølge AP at 32 prosent av britene stilte seg positive til ekteskap mellom Charles og Camilla. 29 prosent av de spurte var imot at de skulle gifte seg, mens 38 prosent ga blaffen.

«NÆRE VENNER»: Charles og Camilla har aldri lagt skjul på at de er nære venner. Prinsen har imidlertid innrømmet at de var mer enn bare venner også mens han var gift.
OFFISIELT: Mange briter var og er kritiske til prins Charles\' forhold til Parker-Bowles. Den siste tida har paret opptrådt sammen i stadig flere offisielle sammenhenger.
TIL ALTERS: Prins Charles bekreftet i dag at han har inngått forlovelse med fraskilte Camilla Parker-Bowles.
PRINSESSEN: Charles\' skilte seg fra Diana i 1996, og året etter døde hun i en bilulykke i Paris. Dianas død skapte en massesorg som britene aldri tidligere hadde opplevd.