Prins Harry drar til Irak

Skal lede en tropp med stridsvogner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det bekrefter det britiske forsvarsdepartementet i dag. Dermed går lilleprinsen i sin onkel Andrews fotspor: Han var helikopterpilot i Falklandskrigen for 25 år siden.

Prins Harry har helt siden han begynte på krigsskolen Sandhurst uttrykt ønske om å dra til Irak, og å få utføre tjeneste på lik linje med sine kolleger.

Nå er det bestemt at hans regiment, «Royals and Blues», skal sendes til nærheten av Basra i sør-Irak. Planen er at prins Harry, som er nummer tre i arverekkefølgen til den britiske tronen, skal lede en enhet med stridsvogner.

Ikke kulemagnet
Britiske myndigheter har vært opptatt av at prinsen ikke skal bli en «kulemagnet» og havne i situasjoner som kan sette hans eget og kollegers liv i fare på grunn av hans kongelige stilling.

Britiske aviser har i dagevis spekulert i om prins Harry skal til Irak og i så fall hvor.

I dag sier talspersoner fra Clarence House, prinsens hjem, og utenriksdepartementet i en felles uttalelse at prinsen reiser til Irak seinere i år. Prins Harry er tiltenkt en rolle som troppsjef.

Vil jobbe i fred
«Mens han er i Irak skal Cornet Wales (prinsens militære navn i regimentet) utføre samme jobb som en vanlig troppsfører, noe som involverer å lede en tropp som skal utføre rekognoseringsoppdrag med fire pansrede kjøretøy. Avgjørelsen om å sende prinsen til Irak er militær, men er tatt i samarbeid med det britiske kongehuset» heter det i en uttalelse.

Den offisielle uttalelsen advarer mot å spekulere i hvor prinsen nøyaktig skal.

SKAL I KRIGEN: I dag bekreftet kongefamilien og det britiske forsvaret at Prins Harry skal til Irak med sitt regiment «Royals and Blues». Foto: SCANPIX
SKAL I KRIGEN: I dag bekreftet kongefamilien og det britiske forsvaret at Prins Harry skal til Irak med sitt regiment «Royals and Blues». Foto: SCANPIX Vis mer

«Slike spekulasjoner, eller spekulasjoner om hans detaljerte rolle, kan være farlig», heter det.

Pressen bes samtidig respektere dette av sikkerhetshensyn, og av hensyn til at prinsen skal kunne utføre en mest mulig normal tjeneste i Irak. Dette er også prinsene eget ønske.

Prins Harry selv skal ifølge forsvarskilder være «over the moon» - eller fra seg av glede over avgjørelsen.