Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prins Harry inntar Irak

Prins Harry drar til Irak neste vår. Oppdrag: Stoppe smuglere langs grensa til Iran. Selv kan han bli opprørernes mål nummer én.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Han er nummer tre i arverekkefølgen til den britiske tronen, og har bedt om å bli behandlet så normalt som mulig av sine overordnede på militærakademiet Sandhurst.

-  Jeg har ingen planer om å gå gjennom treninga på Sandhurst for så å sitte på rumpa mens mine gutter kjemper for landet sitt, sier han ifølge Daily Telegraph.

Prins Harry er fenrik i regimentet Blues and Royals.

Farlig oppdrag

Oppdraget hans i Irak er regnet som et av de vanskeligste for de britiske styrkene.

Grensa mot Iran er beryktet. Bander driver utstrakt smugling av våpen og narkotika og nesten daglig er styrkene innblandet i skuddvekslinger. Storbritannia anklager også Iran for å forsyne opprørere i sør med våpen.

Som befal for 11 soldater og fire tanks vil prins Harry stå i fremste rekke for å stoppe smuglingen. Grenseområdene kan også blir svært farlig dersom spenningen stiger som følge av Irans atomprogram.

Kongelig krigstradisjon

Prins Harry følger en lang tradisjon med britiske kongelige i krigstjeneste. Hans onkel, prins Andrew, var helikopterpilot under Falklandskrigen. Dronningens onkel, prins George, ble drept under andre verdenskrig da flyet hans styrtet. Men ikke alle kongelige har fått like ærefulle oppdrag i krigstjeneste.

Den seinere kong Edward VII ville gjerne tjenestegjøre ved fronten under første verdenskrig. Men i 1911 satte krigsminister Lord Kitchener foten ned. Han ville ikke risikere livet til tronarvingen.

De overordnede på Sandhurst er imponert over prinsen.

-  Det vil være en stor skam dersom noen nekter ham å reise. Han er en dyktig offiser, sier en instruktør til Daily Telegraph.  Tirsdag ble den 100. britiske soldaten drept i Irak.

PRINS TIL KRIGEN: - Jeg har ingen planer om å gå gjennom treninga på Sandhurst for så å sitte på rumpa mens mine gutter kjemper for landet sitt, sier prins Harry.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!