Prins Klossmajor

Belgias kongehus har sedvane for å være håpløst dårlig i å forstå undersåttene. Kronprinsen viderefører arven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): «Vil prins Filip noen gang bli belgiernes konge?» spurte den konservative flamske avisa Het Laatste Nieuws, og svarte: «Man er nødt til å si: \'Helst ikke!\'» De Standaard, politisk i midten, skrev: «Denne mannen kan ikke skjære det».«Prinsen åpner og lukker dører» var overskrifta på en reportasje om et besøk i Sør-Afrika, der prinsen ellers ble omtalt som utilpass og fraværende, som vanlig, under hele turen. Og straks han kom hjem og forsvarte seg ble alt verre. En skriftlig uttalelse på nederlandsk inneholdt en skrikende grammatikalsk feil. Nå er rådgiverstaben hans skiftet ut.

PRINSEN LATTERLIGGJØRES ofte for å være klossete og for sine dårlige kunnskaper i nederlandsk. Da han fikk et æresdoktorat ved universitetet i Leuven kalte lærere og studenter det ufortjent. I Ghent spurte flamske nasjonalister folk i gata om de var for fred i verden, om de snakket like dårlig fransk som prinsen snakker nederlandsk og om de ville bli æresdoktor uten å løfte en finger.

25. OKTOBER 2001 da han kunngjorde fødselen av sitt første barn, sa han på nederlandsk til pressefolkene: «Det er ei lita kvinne» når han mente å si «Det er ei jente». Sånt går ikke i det trespråklige Belgia. Der må de kongelige snakke til sitt folk på nederlandsk, fransk og tysk. Språk og geografi er viktigere skillelinjer i politikken enn sosial klasse.Kongehuset Saxe-Coburg-Gotha kommer fra Tyskland, og fra det kom til Belgia etter uavhengigheten i 1830 det har vist en oppsiktsvekkende evne til å være i utakt med sine undersåtter. De kongelige er klart best i fransk, så når de snakker nederlandsk lyder de som utlendinger for flamlenderne nord i landet, 60 prosent av innbyggerne.

ET UNNTAK FRA dette er folkekongen Boudiewijn eller Baudouin. Da han døde barnløs i 1993 skulle Filip eller Philippe overta etter onkelen, men Belgias regjering grep inn og valgte hans far, Albert, som landets sjette konge. Sønnen ble sendt på «kongekurs».Det hjalp lite, og ikke hjalp hans giftermål til vakre prinsesse Mathilde heller.

TO TREDELER I FLANDERN mener prins Filip er uegnet til å bli konge. I Wallonia i sør er det litt bedre. 51 prosent tror på en kong Philippe, viste ei meningsmåling denne uka. Men når kongehuset ofte trekkes fram som det eneste som holder belgierne sammen, så lover dette dårlig.I Flandern har ytre-høyre-partiet Vlaams Belang blitt det nest største partiet ved å ha vært/og vært sterkt mot kongehuset, mot innvandrere og for uavhengighet.

MEN NOEN TAR DA prinsen i forsvar. Den franskspråklige avisa Le Soir her i Brussel trykte denne uka ei tegning som viser hva mange vallonere mistenker flamlenderne for: De er ute for å knekke kongehuset. Tegninga viser kongefamilien i ei høyvogn som trekkes fram til en guillotine foran en stor, smilende folkemasse.