Prins på trynet - igjen

- Så du kan skrive, altså. Hahaha, godt gjort, sa dronninggemal Prins Philip til 14-åringen George Barlow. Les prinsens tabbeliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britenes dronninggemal Prins Philip er ikke kjent for å være i besittelse av verdens mest følsomme sinn. Han får neppe noen humorpriser heller. I går var Philip og kona på besøk i den lille byen Romford. Besøket hadde kommet i stand etter at George Barlow (14) skrev til slottet og klaget over at dronningen ikke hadde besøkt skolen under hennes 50-års jubileum i fjor. Dronningen bet seg merke i dette og i går var Georges store dag.

Da han skulle hilse på sjarmtrollet Philip (81) fikk han følgende melding bjeffet til seg:

- Åh det var deg som skrev brevet. Så du kan skrive, altså. Hahaha, godt gjort.

En ikke altfor lattermild George sa senere til avisa The Sun: - Jeg skjønner ikke hva prinsen mente. Men jeg ble litt lei for at han kanskje trodde jeg var dum, sier George Barlow til avisa.

Moren til George syns ikke det var spesielt morsomt, snarere smakløst. Andre foreldre var enige, og ville blitt fornærmet hvis prinsen hadde antydet at barna deres var teite.

Buckingham Palace forsvarte i går kveld mannen til sjefen: Han ville aldri ha antydet på noen måte at gutten var dum.

To skritt bak

I et halvt århundre har han gått to skritt bak kona. Om det har hatt innvirkning på hans verdensanskuelse vites ikke, men prins Philips skjeve blikk har fått ham i stor-trøbbel mer enn en gang. I nær sagt alle land han har besøkt har han trampet i klaveret. I fjor var det folk med spiseforstyrrelser som fikk gjennomgå.

Philip var med da dronning Elizabeth besøkte katedralen i Exeter i forbindelse med 50-års jubileet som monark. Den årvåkne prinsen ser blinde Susan Edwards sitte med førerhunden sin blant alle tilskuerne. Resolutt går den aldrende gentlemann bort for å slå av en prat:

- Vet du at det nå finnes spise-hunder for anorektikere?

Latterbrølene uteble, som de ofte gjør når prinsen finner det for godt å spøke.

Doreen Williams leder i støttegruppa for anorektikere og bulimikere morer seg lite over uttalelsen som hun karakteriserer som «smertelige og lite hjelpsomme».

Prinsen har flere ganger blitt anklaget for å være ufølsom overfor andres ulykke.

 • I 1994 var Philip i skatteparadiset Cayman Islands, og spurte en av de velstående beboerne:

  - Stammer ikke de fleste av dere fra sjørøvere?

 • Kina 1986, Philip beskriver Beijing som «fryktelig» og sier til en gruppe britiske turister:

  - Hvis dere blir her særlig mye lenger blir dere skjevøyde alle sammen

 • I 1999 fikk prinsen mye pepper da han på omvisning på en fabrikk nær Edinburgh i Skottland fikk øye på en gammeldags sikringsboks og sa:

  - Det ser ut som den er satt opp av en inder.

 • Flere britiske øyenbryn gikk i været da Philip sammenlignet cricket-balltrær med skytevåpen. Uttalelsen kom etter at 16 skolebarn var blitt drept i Dunblane i 1996, et særdeles dårlig valgt tidspunkt.

  - Hvis for eksempel en cricket-spiller plutselig bestemmer seg for å gå inn på en skole og slå ihjel mange folk med balltreet, noe han lett kunne gjøre, vil man da foreslå å forby balltrær?

 • På et besøk i Cardiff sa han til en gjeng døve ungdommer som sto ved siden av et calypsoband: Ikke rart dere er døve.
 • En sjåførlærer i Skotland ble spurt: Hvordan klarer du å holde de innfødte lenge nok unna spriten til å stå på prøven?
SPØKEFULL: Prins Philip har det med å tråkke i baret.