Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prins Sverre Magnus

Nyprinsens navn offentliggjort klokka 09.17.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En strålende opplagt statsminister Jens Stoltenberg møtte opp på Slottsplassen klokka 09.17 og fortalte at Norges nye prins heter Sverre Magnus.

Han la vekt på at dette er et navn som går langt tilbake i den norske kongerekka.

Sverre betyr villstyring eller urokråke og Magnus betyr stor.

Prinsen er nummer tre i arverekken til den norske tronen etter sin far kronprins Haakon og storesøster Ingrid Alexandra.

Dersom prins Sverre Magnus skulle overta tronen, blir han kong Sverre II. Den første kong Sverre var Sverre Sigurdsson, som regjerte fra 1184 til 1202.

Protokoll og kake

I formiddag har det offisielle Norge og diplomatiet anledningen til å signere en gratulasjonsprotokoll. Denne protokollen blir tilgjengelig for publikum fra klokka 12, og Slottet holder åpne dører til 15.00.

I hjembyen til den nye prinsens mor, har ordføreren invitert hele Kristiansands befolkning på bløtkake i Byhallen fra klokka 12.

FOTO: H.K.H. Kronprins Haakon
FOTO: H.K.H. Kronprins Haakon Vis mer

Ikke Hans Kongelige Høyhet

Kongen har bestemt at prins Sverre Magnus ikke skal tituleres Hans Kongelige Høyhet. Prinsens fødselsdag blir ikke offisiell flaggdag, og det skal ikke salutteres fra Forsvarets anlegg ved framtidige fødselsdager, opplyser Slottet i en pressemelding

Det er ennå ikke offentliggjort fra Slottet når prins Sverre Magnus skal døpes. 

Norge har hatt sju kong Magnus:

Magnus den Gode      1035-1047

Magnus Haraldson     1066-1069

Magnus Barfot           1093-1103

Magnus Blinde            1130-1135

Magnus Erlingsson       1161-1184

Magnus Lagabøter      1263-1280

Magnus Eriksson         1319-1374

Det er ifølge Statistisk Sentralbyrå  69 menn som heter Sverre Magnus til fornavn fra før her i landet. 10.377 norske menn har Sverre til fornavn. (Sjekk hvor mange som har ditt navn her.)

Sverres navnedag er 9. mars. I følge NTB og Fædrelandsvennen var Sverre i begynnelsen et tilnavn av sverra, som betyr svirre eller henge rundt.

Magnus har navnedag 16. april. Navnet er kjent i norsk språk fra år 1024, da Olav den helliges sønn med tjenestepiken Alvhild ble oppkalt etter Carolus Magnus, Karl den store.

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på Skaugum 17. mai i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling