FUNNET MED SENDER: Den nederlandske prinsen Johan Friso skal ha blitt funnet med hjelp av en sender etter at han og noen turkamerater ble tatt av et større snøskred under et ferieopphold i Østerrike. Tilstanden til prinsen, som nå er på et sykehus i Innsbruck, er fortsatt uavklart, men kritisk. Her er Friso med de to døtrene og kona Mabel. Foto: AP Photo/Kerstin Joensson
FUNNET MED SENDER: Den nederlandske prinsen Johan Friso skal ha blitt funnet med hjelp av en sender etter at han og noen turkamerater ble tatt av et større snøskred under et ferieopphold i Østerrike. Tilstanden til prinsen, som nå er på et sykehus i Innsbruck, er fortsatt uavklart, men kritisk. Her er Friso med de to døtrene og kona Mabel. Foto: AP Photo/Kerstin JoenssonVis mer

Prinsen ble funnet med sender under snømassene

Den nederlandske prinsen kjørte uten anbefalt sikkerhetsutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nederlandske prinsen Friso ble fredag tatt av et snøskred under en skitur sammen med flere turkamerater.

En av vennene kjørte med en sikkerhetsbag - et såkalt ABS-system - og skal derfor ha kommet uskadd fra det voldsomme snøskredet. Men prinsen, som var uten anbefalt sikkerhetsutstyr, hadde bare en sender på seg.

Men ifølge redningsmennene på stedet var det nok til at de fant prinsen på bare noen få minutter.

- Vi fant ham i løpet av få minutter, sa redningsleder Markus Amman til nederlandske nos.

Livstruende
I kveld ligger fortsatt prins Johan Friso livstruende skadd på et sykehus i Innsbruck etter at han ble tatt av et snøskred i 12-tida i dag. Prinsen skal ha fått førstehjelp på stedet. Situasjonen er stabil, men fortsatt kritisk.

Seint i går kveld var resten av den kongelige familien på vei til sykehuset. I en pressemelding skriver kongefamilien at det vil ta flere dager før legene kan stille en diagnose.

Prinsen skal ha ligget begravd under snømasser i 15-20 minutter før han ble gravd fram og gjenopplivet. Han ble deretter brakt til sykehus med helikopter og innlagt på intensivavdelingen.

Friso er dronning av Beatrix eldste sønn, men mistet arveretten til trona da han giftet seg med menneskerettighetesaktivisten Mabel Wisse Smit.

Begravd av snømasser
Regjeringen ville i 2003 ikke godkjenne prinsens ekteskap fordi paret hadde gitt misledende informasjon om brudens forhold til en død gangster, ifølge BBC.

Den nederlandske kongefamilien var på skiferie i Østerrike da ulykken skjedde. Prins Friso og tre andre kamerater tok en annen tur vei hjemover. På veien ble det møtt av et 30 meter høyt skred.

Prinsen var på tur i fjellet idet skredvarselet i området lød på 4 på en skala som går til 5, som er farligst. 

- Det er ikke Dronningen
Da statminister Mark Rutte under en pressekonferanse, bare få timer etter ulykken, ble avbrutt av en journalist om et spørsmål om nettopp prins Johan Frisos ulykke, svarte den nederlandske statslederen slik:

- Hør etter, jeg er midt i en pressekonferanse. Det er ikke Dronningen det er snakk om, heller ikke Kronprinsen.

PÅ FERIE:  Her på Gasthaus Post hotel skal den nederlandske familien har feriert før ulykken tidligere i dag. Foto: REUTERS
PÅ FERIE: Her på Gasthaus Post hotel skal den nederlandske familien har feriert før ulykken tidligere i dag. Foto: REUTERS Vis mer