Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Prinsen over elva» dolker Cameron i ryggen i slaget om EU. Vil han ta over tronen?

Boris Johnson går mot egen partileder.

GÅR MOT CAMERON: London-ordfører Boris Johnson er en populær og fargerik skikkelse. Han går nå mot partileder og statsminister David Cameron i spørsålet om EU-medlemskap. Her fra en markering i fjor. Foto: Andrew Parsons / i-Images. / NTB Scanpix
GÅR MOT CAMERON: London-ordfører Boris Johnson er en populær og fargerik skikkelse. Han går nå mot partileder og statsminister David Cameron i spørsålet om EU-medlemskap. Her fra en markering i fjor. Foto: Andrew Parsons / i-Images. / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Londons svært populære ordfører Boris Johnson (51) erklærte i går at han vil stemme for at Storbritannia melder seg ut av EU under folkeavstemningen i 23. juni.

Johnson, med den karakteristiske lyse luggen, er lenge blitt sett på som en potensiell arvtaker i Det konservative partiet.

Nå trosser han imidlertid sin egen partileder og statsminister i et Storbritannias mest betente politiske spørsmål, og spørsmålene har selvsagt reist seg om Johnsons egentlige motivasjon er å bli partileder og stille som statsministerkandidat.

- Kynisk egeninteresse Johnsons uttalte støtte til nei-sida sees på som svært viktig for nei-kampanjen. Samtidig oppleves det som tungt for Det konservative partiet. Flere regjeringsmedlemmer og høytstående partimedlemmer går aktivt mot Camerons forsøk på å forbli i EU.

Johnson har lenge vært en sentral skikkelse i partiet, og en av favorittene til å bli framtidig leder. I løpet av det siste halvåret er imidlertid finansminister George Osborne blitt ansett som den største favoritten. Etter Johnsons nei-annonsering i går forbigikk han imidlertid Osborne som oddssetternes favoritt, skriver Spectator.

Kommentator Chris Deerin skriver følgende i Daily Mail i dag: «Boris' avgjørelse handler om å gjøre hva som er best for ... Boris selv» skriver han.

Samtidig mener han få i det politiske miljøet oppfatter at Johnson har blitt motivert av stort annet enn kynisk egeninteresse, og at hans plan er å ta over som leder når David Cameron trer av i 2019.

- Jeg bryr meg ikke Johnson selv avviser anklagene om at han er en opportunist.

- Vi bli framstilt som gale. Jeg bryr meg ikke. Jeg mener at jeg har rett. Det er en veldig, veldig vanskelig sak. Jeg har tenkt forferdelig mye på det. Jeg har tenkt på det i årevis, skriver han i en uttalelse ifølge The Guardian.

Også hans far Stanley Johnson har forsvart sønnens avgjørelse, og benekter at det er karrieremotiver bak.

- Jeg kan ikke tenke meg et trekk som er mer truende for karrieren enn det han gjorde i går, sier faren til BBC ifølge The Independent.

Boris Johnson har selv redegjort for sitt standpunkt i EU-spørsmålet over 2000 ord i sin ukentlige spalte i Telegraph i dag.

- David Cameron har gjort sitt beste, men en stemme for å bli vil i Brussel bli sett på som et grønt lys for å fortsette utvanningen av demokratiet, skriver han.

«Prinsen over elva» Det er ingen som blir overrasket om Johnson, som i tillegg til ordførerjobben har utmerket seg som journalist og forfatter, karrer til seg en posisjon enda høyere i det britiske politiske hierarkiet.

Den britiske finansavisa Financial Times tegnet opp et scenario hvor Johnson trosser Cameron i mars i fjor. Det var riktignok før Cameron og de konservative tok en overbevisende valgseier.

«Prinsen over vannet som snuser på Mr. Camerons krone er konservativ. Han er ikke parlamentsmedlem ennå, og for nå, er fullt lojal til kongen. Alle i parlamentet vet han ikke mener et ord av det» skrev politisk kommentator Philip Stevens.

Der gjorde han et poeng av at Johnson sitter i rådhuset, rett over elva for folkevalgforsamlingen House of Commons.

Utskjelt av Cameron Statsminister David Cameron fikk i dag anledning til å svare Johnson. Det gjorde han i en tale til Parlamentet i dag.

Johnson og andre EU-motstandere har nemlig antydet at et nei-flertall i folkeavstemningen vil gjøre britene i stand til å presse fram en enda bedre avtale med unionen.

- EU hører egentlig bare på en befolkning når den sier nei, sa Johnson.

Cameron gjorde det imidlertid tydelig at det bare blir én folkeavstemning.

- Det her er en klart demokratisk beslutning: Å bli eller å dra. Å be om enda en reforhandling står ikke på stemmesedlene. Dessverre har jeg kjent en rekke par som har tatt ut skilsmissebegjæring, men jeg kjenner ingen som har tatt ut skilsmissebegjæring for å kunne fornye ekteskapsløftene sine, sier han og henviser til muligheten for en andre avstemning, sa Cameron i dag, ifølge NTB.

ERKLÆRTE STANDPUNKT: Boris Johnson erklærte EU-motstanden foran et stort pressekorps utenfor sitt eget hjem i London i går. Han skal ha sendt en tekstmelding til Cameron kort tid før uttalelsen. Foto: AFP / NIKLAS HALLE'N
ERKLÆRTE STANDPUNKT: Boris Johnson erklærte EU-motstanden foran et stort pressekorps utenfor sitt eget hjem i London i går. Han skal ha sendt en tekstmelding til Cameron kort tid før uttalelsen. Foto: AFP / NIKLAS HALLE'N Vis mer

Storbritannias framtid i unionen vil dermed bli avgjort på sankthansaften 23. juni i år.

Meningsmålingene tyder på at nei-siden må belage seg på å kjempe i motbakke. 48 prosent svarte at de vil bli i unionen, mens 33 prosent i en måling utført for avisa Daily Mail nylig svarte at de ønsker utmelding. Nesten 20 prosent sitter ennå på gjerdet, skriver NTB.SLO TILBAKE: David Cameron gjorde det klart hva han mener om nok en folkeavstemning, som blant annet Johnson mener bør være en mulighet. Foto: AP / NTB scanpix
SLO TILBAKE: David Cameron gjorde det klart hva han mener om nok en folkeavstemning, som blant annet Johnson mener bør være en mulighet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer