Prinser på modelljakt

De er vakre, glamorøse og scenevante. Flere europeiske prinser har hatt modellkjærester. Også kronprins Haakons ekskjæreste Cathrine Knudsen er modell. - Modeller tåler viraken og blitzregnet, sier hoffreporter Kjell Arne Totland i Se og Hør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom kronprins Haakon hjem til Norge på juleferie. Før han drar tilbake til studiene i San Francisco over nyttår, skal han feire jul med kongefamilien på Kongsseteren i Oslo.

Men i romjula setter han kursen til fjells for å feire nyttårsaften med vennegjengen. Feiringen pleier de å legge til Hemsedal.

Så vidt vites har ikke den norske tronarvingen noen kjæreste for tida. Han risikerer imidlertid å støte på sin ekskjæreste - fotomodellen Cathrine Knudsen - i juleferien.

De traff hverandre også på Quartfestivalen i Kristiansand i sommer.

Prinsenes modeller

Fra arrangerte ekteskap til forelskelse mellom unge. Hoffreportere i tre land kan fortelle at også de kongelige lever i 90-tallet.

Danske kronprins Frederiks ekskjæreste Katja Storkholm Nielsen var modell. Nå er det sangerinnen Maria Montell som kan bli dansk dronning.

I Spania skrives det også om en påstått romanse mellom kronprins Felipe og den norske modellen Eva Sannum.

Prins Albert av Monaco er stadig sett med verdens toppmodeller. Mange husker også at prins Andrew hadde et forhold til softpornomodellen Koo Stark.

- Scenevante

Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland peker på en grunn til modellene gjør seg gjeldende i kongelige kretser:

- Det er nok ganske tøft å plutselig være gjenstand for enorm oppmerksomhet. Men modellene takler det. De er vant til å bevege seg i rampelyset. De fører seg med stor trygghet og har ytre sikkerhet selv om folk kikker og pressen tar bilder.

Totland, som signerer sine artikler med fornavn, sier at enkelte av de ugifte, unge kongelige ikke alltid har den enorme selvtilliten som en gjerne vil tillegge dem.

- De kan være ganske skeptiske til folk de ikke kjenner. Selv om de hausses opp, kan de på grunn av sin spesielle bakgrunn være ganske reserverte og noe hemmet, sier han.

I den sammenhengen trekker han fram prins Albert, som han har truffet flere ganger.

- Han er veldig reservert og han stammer, sier Totland.

Totland tror at modellenes trygghet smitter over på tronarvingene.

- Smigrende

Dessuten, påpeker Totland, er det jo temmelig smigrende for unge menn å gå ut med de aller vakreste.

- I tillegg har modell- og prinsesserollen ytre likheter, sier han.

Ennå har ingen av de kongelige giftet seg med en modell, selv om Totland mener at det ikke skulle stå noe i veien for det.

- Men da kreves det selvfølgelig mer av dem enn et godt utseende. Motedesigneren Karl Lagerfeld sier at modellene ville være perfekte som kongelige gemalinner. Han tenkte nok på Claudia Schiffer og arveprinsen av Monaco, sier Totland.

Se og Hør-reporteren trekker fram en viktig forskjell mellom de såkalte romansene i Monaco og her i Skandinavia:

- Prins Albert og Claudia Schiffer hadde et profesjonelt vennskap. I Norge og Danmark har det vært ungdommelig forelskelse og genuin kjærlighet.

- Ingen munk

Hoffreporter Bodil Cath i den danske avisa B.T. forteller at kronprins Frederik har gitt tydelig uttrykk for at han skal være forelsket i den han gifter seg med.

- Frederik beveger seg lett i alle deler av samfunnet. Ingen kan si hvor amors piler rammer. Både modeller og sangerinner er ofte vakre, men de har også utmerkede jobber. Vi vet at det fins smukke kontorpiker også, sier Bodil Cath - som ukjent for sine lesere og kolleger heter Hansen til etternavn.

Hun viser til at prinsene er sjarmerende og har et godt utseende. Og hun sier at det ikke er uvanlig at menn i vår tid først gifter seg etter at de er fylt 30.

- Frederik har gjort seg sine erfaringer og er fortsatt meget god venn med sine eksjærester. Han er ingen munk. Mer populært kan jeg knapt si det, smiler Bodil Cath over telefonen.

- Trivelige gutter

Reporter Marianne Rolfstadius i Svensk Damtidning mener det er åpenbart hvorfor prinsene tiltrekker seg de vakre jentene.

- Det er trivelige gutter. De ser rett og slett bra ut. De er bereiste og dannede, sier Rolfstadius.

Hun forteller om da kronprins Carl Gustaf traff OL-vertinne Silvia under OL i München i 1972.

- Hun var sjefvertinne og skulle vise den sportsinteresserte kronprinsen rundt. Han ble lynforelsket i henne. Silvia var jo fantastisk vakker. Det er hun fortsatt, sier Rolfstadius.

Altså en verden langt fra arrangerte ekteskap. Slik også i Norge over ti år tidligere:

- Nøttebrune øyne

Kong Harald og dronning Sonja ventet på hverandre i ni år. Så seint som i 1967 var hoffet imot at tronarvingen skulle gifte seg borgerlig. Men i mars 1968 skrev Norsk Telegrambyrå:

«Kronprins Harald har valgt en kunnskapsrik, vakker og sporty norsk pike som sin livsledsager. Med sin allsidige utdannelse og sine verdifulle personlige egenskaper skulle Sonja Haraldsen være vel rustet til den uhyre krevende oppgave som landets førstedame.»

- Vet du at også dronning Sonja hadde et par modelloppdrag i sin ungdom? Men det var jo slett ikke avgjørende. Kong Harald har selv uttalt at han falt for hennes levende, nøttebrune øyne, sier Totland.

Kongeparet traff hverandre i et privat selskap sommeren 1959.

- Vil nok vente

Modeller, sangerinner eller kontorpiker - hvem er det som blir dronninger i Norge, Spania og Danmark?

Kjell Arne Totland tror det vil gå mange år før vi får svaret her i Norge.

- Jeg tror ikke kronprins Haakon vil gifte seg før om en ti års tid, sier han.

Begrunnelsen for antakelsen er meget presis:

- Tronarvinger tenker seg om før de tar det alvorlige skrittet. De skal jo helst gifte seg én gang for alle.

<B>PÅSKEIDYLL:</B> Modellen Cathrine Knudsen deltok i kongefamiliens påskefeiring i 1995. Både hun og kronprins Håkon deltok i det lokale skirennet.
<B>Prins Fredrik og Katja</B>