Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsessa forsøkte å flykte fra faren. Nå slipper han bilder for å bevise at hun er i live

Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum vil motbevise «falske påstander» om datteras sikkerhet.

I DUBAI: Bilder gitt ut av United Arab Emirates News Agency (WAM) viser at Sheikha Latifa (t.v.) er tilbake hos familien i Dubai. Her avbildet med Mary Robinson, tidligere president i Irland. Robinson har også vært FNs høykommissær for menneskerettigheter. Foto: WAM
I DUBAI: Bilder gitt ut av United Arab Emirates News Agency (WAM) viser at Sheikha Latifa (t.v.) er tilbake hos familien i Dubai. Her avbildet med Mary Robinson, tidligere president i Irland. Robinson har også vært FNs høykommissær for menneskerettigheter. Foto: WAM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det startet som et rømningsforsøk fra hennes fars, Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, autoritære regime. Ved hjelp av en spektakulær fluktplan skulle prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum ut av Dubai og begynne et nytt liv i utlandet.

Slik gikk det imidlertid ikke. I flere måneder har hun vært sporløst forsvunnet, og både FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner fryktet at hun hadde blitt drept av farens regime.

I en video som ble publisert like etter at hun ble meldt savnet i mars i år, sa hun følgende om sin egen far:

- Han er den ondeste personen jeg har møtt. Han er gjennomført ond, og ansvarlig for mange dødsfall.

RØMTE: Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum forsøkte å rømme fra Dubai, og farens regime. Denne videoen er det verden har hørt fra henne. Video: Dagbladet og @FreeLatifa/Youtube Vis mer

Publiserer bilder

Nå har familien sluppet bilder som viser at Latifa er i live, for å motbevise det de mener er falske påstander om at hun ble hentet hjem mot sin vilje.

Bildene ble publisert av utenriksdepartementet mandag, og er datert 15. desember. Prinsessa er avbildet sammen med Mary Robinson, som er tidligere president i Irland. Hun har også vært FNs høykommissær for menneskerettigheter.

I en uttalelse skriver utenriksdepartementet at Robinson ble invitert til Dubai av Latifas familie og at hun ble forsikret om at prinsessa får den omsorgen og støtten hun trenger. Robinson har ikke kommentert møtet.

Det melder blant andre CNN og The Guardian.

I en uttalelse tidligere denne måneden sa faren at Latifa var hjemme i Dubai, og at både hun og familien så fram til å bygge en stabil framtid for henne. Nå kommer altså bildebeviset - etter massivt press fra media verden over, aktivistgruppa Detained in Dubai, FN, Amnesty International og Human Rights Watch.

- Flere spørsmål gjenstår

- Det er fortsatt svært alvorlige bekymringer knyttet til hennes helsetilstand, og om hun fortsetter å bli holdt mot sin vilje. Disse alvorlige spørsmålene forblir ubesvarte, sier Guernica 37, som er en menneskerettighetsgruppe basert i England.

- Vi forventer at FNs arbeidsgruppe som har jobbet med forsvinningen, også kommenterer innlegget, sier gruppa i en uttalelse til CNN.

Latifa forsøkte å flykte første gang som 16-åring. Ved grensa skal hun ha blitt fanget og fengslet i tre år. Ifølge henne ble hun både slått og torturert i fengselet.

- I palasset, i samme bygning så torturerte de meg på nytt. Jeg visste hvor lenge det varte fordi jeg måtte se på, og de fortalte meg at min far hadde sagt til dem at de måtte slå meg til de drepte meg. Det var en ordre. Min fars ordre, sier hun i en video.

FAR: Latifa er en av Mohammed bin Rashid Al-Maktoums 23 barn. Foto: Reuters
FAR: Latifa er en av Mohammed bin Rashid Al-Maktoums 23 barn. Foto: Reuters Vis mer

Flukten

Allerede i 2011 skal Latifa ha kontaktet den tidligere franske marineoffiseren og spionen Hervé Jaubert, som selv klarte å rømme landet i 2008 etter å ha havnet i trøbbel med myndighetene. Han bestemte seg for å hjelpe henne.

Tre år seinere - i 2015 - møtte hun finske Tiina Jauhiainen, som underviste i kampsport ved den kongelige residens i Dubai.

En tidlig februardag skal de to ha satt i vei på fluktruta. Latifa byttet klær for å lure livvaktene, og de kjørte mot grensa mot Oman. Derfra tok de seg ut til internasjonale farvann med gummibåt og vannscooter, hvor Jaubert ventet på dem i en seilbåt.

Fra båten skal hun ha kontaktet en rekke journalister og aktivistgruppa Detained in Dubai, i håp om at det ville gi henne beskyttelse. Men ifølge Jauhiainen virket det som om ingen trodde henne.

FLUKTBÅTEN: Hervé Jauberts seilbåt «Nostromo» seilte under amerikansk flagg og ble kapret utenfor kysten av Goa i Vest-India. Både han, finske Tiina Jauhiainen, prinsesse Latifa og det filippinske mannskapet ble anholdt. Foto: Detained In Dubai
FLUKTBÅTEN: Hervé Jauberts seilbåt «Nostromo» seilte under amerikansk flagg og ble kapret utenfor kysten av Goa i Vest-India. Både han, finske Tiina Jauhiainen, prinsesse Latifa og det filippinske mannskapet ble anholdt. Foto: Detained In Dubai Vis mer

- Ble banket opp

Noen få dager seinere ble båten - ifølge vitner - kapret av væpnede menn 30 mil fra vestkysten av India, og Latifa ble tatt til fange. Hennes medhjelpere ble til slutt løslatt, men ingen hørte fra prinsessa.

I et intervju med Dagbladet i starten av desember, beskriver seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty pågripelsen som spesielt brutal:

- De som prøvde å hjelpe henne ble brutalt overfalt. Franskmannen endte bevisstløs i en dam av eget blod. Alle de fem som var om bord ble banket opp og fengslet. De har imidlertid blitt løslatt etter flere uker med trusler om tortur og henrettelser, sier hun.

Saken har vakt bekymring verden over, og har svekket det internasjonale omdømmet til Emiratene og Latifas far.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!