Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De forente arabiske emirater

Prinsessas flukt endte i tragedie. Siden har ingen hørt fra henne

Selv ikke en fransk fluktmester-spion og en finsk kampsportinstruktør klarte å få Dubais prinsesse ut av farens klør. Nå frykter de at han har fått henne drept.

RØMTE: Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum forsøkte å rømme fra Dubai, og farens regime. Denne videoen er det verden har hørt fra henne. Video: Dagbladet og @FreeLatifa/Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum av Dubai er sporløst forsvunnet.

Ifølge vitner har ikke 33-åringen hørt fra seg etter at hun ble tatt av væpnede menn rundt 30 mil fra vestkysten av India i starten av mars. Siden skal ingen ha sett henne.

Det startet som et rømningsforsøk fra hennes fars, Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, autoritære regime. Ved hjelp av en spektakulær fluktplan skulle hun begynne et nytt liv i utlandet.

Det gikk ikke som det skulle, og advokatene hennes og flere menneskerettighetsorganisasjoner er overbevist om at hun holdes fanget av farens administrasjon i De forente arabiske emirater.

DET SISTE BILDET: Dette bildet viser prinsesse Latifa og hennes medhjelper Tiina Jauhiainen under flukten i bil fra Dubai til Oman. Det er et av de siste kjente bildene av prinsessa. Foto: Detained in Dubai
DET SISTE BILDET: Dette bildet viser prinsesse Latifa og hennes medhjelper Tiina Jauhiainen under flukten i bil fra Dubai til Oman. Det er et av de siste kjente bildene av prinsessa. Foto: Detained in Dubai Vis mer

FN har bedt myndighetene om å opplyse om hvor Latifa befinner seg og hvordan hun har det, men alle forespørsler har blitt ignorert. Nå øker bekymringen for at hun kan være død.

- Den ondeste jeg har møtt

I februar i år, kort tid før forsvinningen, forsøkte hun å flykte fra landet. I videoen som ble publisert like etter at hun ble meldt savnet forteller hun sin historie. Den kan sees i sin helhet her.

- Jeg lager denne videoen fordi det kan være den siste jeg lager, innleder hun.

Videre forteller hun om sin far, statsminister og visepresident Sjeik Mohammed:

FAR: Latifa er en av Mohammed bin Rashid Al-Maktoums - bedre kjent som sjeik Mohammed - 23 barn. Hun har flere ganger forsøkt å rømme fra farens regime. Foto: AFP PHOTO / Saudi Royal Palace / NTB Scanpix
FAR: Latifa er en av Mohammed bin Rashid Al-Maktoums - bedre kjent som sjeik Mohammed - 23 barn. Hun har flere ganger forsøkt å rømme fra farens regime. Foto: AFP PHOTO / Saudi Royal Palace / NTB Scanpix Vis mer

- Han er den ondeste personen jeg har møtt. Han er gjennomført ond, og ansvarlig for mange dødsfall, sier hun i videoen.

Latifa forsøkte å flykte første gang som 16-åring. Ved grensa skal hun ha blitt fanget og fengslet i tre år. Ifølge henne ble hun både slått og torturert i fengselet.

- En fyr holdt meg mens den andre slo meg, og det gjorde de gang på gang. Den første gangen de gjorde det tror jeg ikke at jeg følte smerten. Det var som at noen slo meg gjennom en pute eller noe. Jeg kunne se hva de gjorde, men jeg registrerte ikke smerten fordi jeg var i sjokk. Jeg følte ingenting, sier hun.

- I palasset, i samme bygning så torturerte de meg på nytt. Jeg visste hvor lenge det varte fordi jeg måtte se på, og de fortalte meg at min far hadde sagt til dem at de måtte slå meg til de drepte meg. Det var en ordre. Min fars ordre.

Nøye planlagt

Denne gangen var flukten mer møysommelig planlagt. Allerede i 2011 skal hun ha kontaktet Hervé Jaubert. Den tidligere franske marineoffiseren og spionen i den franske etterretningstjenesten DSGE klarte selv å rømme fra landet i 2008 etter å ha havnet i trøbbel med myndighetene.

SPION: Tidligere spion og forretningsmannen Hervé Jaubert, klarte selv å flykte fra Dubai ved hjelp av en en dykkerdrakt, gummibåt og deretter en seilbåt i 2008. Det gikk ikke helt etter planen da han skulle hjelpe prinsesse Latifa. Foto: Ap / NTB Scanpix
SPION: Tidligere spion og forretningsmannen Hervé Jaubert, klarte selv å flykte fra Dubai ved hjelp av en en dykkerdrakt, gummibåt og deretter en seilbåt i 2008. Det gikk ikke helt etter planen da han skulle hjelpe prinsesse Latifa. Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer

Jauberts flukt var spektakulær. Etter å ha blitt anklaget for svindel av myndighetene i landet, skal han ha fått smuglet inn ei dykkerdrakt fra Frankrike.

En sein kveld skal han ha tatt på seg en abaya over dykkerdrakta og gått i forkledning mot sjøen. Derfra svømte han ut til en av politiets patruljebåter og kuttet bensinledningen. Morgenen etter skal han ha satt seg i en gummibåt, og kommet seg til internasjonalt farvann der en tidligere spionkollega ventet på ham i en seilbåt, forteller han i sin egen bok «Escape From Dubai».

Trolig hadde den desperate prinsessa hørt om historien hans og blitt inspirert. Eks-spionen trodde først forespørselen var ei felle, men etter hvert ble han overbevist om at det hun skrev i e-postene måtte være sant, og bestemte seg for å hjelpe henne, forteller han til BBC-dokumentaren «Flukten fra Dubai. Mysteriet om den forsvunne prinsessa», som har premiere denne uka.

Finsk kampsportinstruktør

HENNES NÆRMESTE VENN: Den finske kamsportinstruktøren Tiina Jauhiainen skal ha hjulpet prinsessa da hun forsøkte å rømme i februar: Foto: AP / NTB Scanpix
HENNES NÆRMESTE VENN: Den finske kamsportinstruktøren Tiina Jauhiainen skal ha hjulpet prinsessa da hun forsøkte å rømme i februar: Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Tre år seinere møtte hun det som skulle bli en av hennes nærmeste venner og andre medsammensvorne, finske Tiina Jauhiainen, som underviste i den brasilianske kampsporten capoeira ved den kongelige residensen i Dubai.

En tidlig februardag skal de to ha satt i vei på fluktruta. Latifa byttet klær for å lure livvaktene, og de kjørte mot grensa mot Oman. Derfra tok de seg ut til internasjonale farvann med gummibåt og vannscooter, hvor Jaubert ventet på dem i en seilbåt.

Fra båt skal hun ha kontaktet en rekke journalister og aktivistgruppa Detained in Dubai, i håp om at det ville gi henne beskyttelse. Men ifølge Jauhiainen virket det som om ingen trodde henne.

Noen få dager seinere ble båten kapret, og Latifa tatt til fange. Hennes medhjelpere ble til slutt løslatt, men ingen har hørt fra Latifa siden.

FLUKTBÅTEN: Hervé Jauberts seilbåt «Nostromo» seilte under amerikansk flagg og ble kapret utenfor kysten av Goa i Vest-India. Både han, finske Tiina Jauhiainen, prinsesse Latifa og det filippinske mannskapet ble anholdt. Foto: Detained In Dubai
FLUKTBÅTEN: Hervé Jauberts seilbåt «Nostromo» seilte under amerikansk flagg og ble kapret utenfor kysten av Goa i Vest-India. Både han, finske Tiina Jauhiainen, prinsesse Latifa og det filippinske mannskapet ble anholdt. Foto: Detained In Dubai Vis mer

Bekrefter historien

I ettertid rapporterte mediene om den brutale pågripelsen, og Detained in Dubai har jobbet målrettet for å få henne løslatt, med støtte fra blant andre FN, Amnesty International og Human Rights Watch.

Amnesty har snakket med en rekke kilder i saken, og har i sin gransking ikke funnet noen spor etter prinsessa etter at hun ble pågrepet 4. mars. Seniorrådgiver Ina Tin beskriver pågripelsen som spesielt brutal:

- De som prøvde å hjelpe henne ble brutalt overfalt. Franskmannen endte bevisstløs i en dam av eget blod. Alle de fem som var om bord ble banket opp og fengslet. De har imidlertid blitt løslatt etter flere uker med trusler om tortur og henrettelser, sier Tin til Dagbladet.

Hun forteller at indiske myndigheter i samarbeid med Emiratene gikk om bord på båten via helikopter. Emiratene har også via Interpol krevd utlevering av flere personer som de mener har hjulpet henne med å flykte.

Det har blitt bekreftet at Latifa ble tatt med tilbake til Dubai, men ikke hvor hun befinner seg i dag eller hvordan det går med henne.

Viser den sterke kjønnsdiskrimineringa

Saken har vakt bekymring verden over, og har svekket det internasjonale omdømmet til Emiratene og Latifas far. Likevel har de valgt å holde tett om alt.

Heller ikke da Latifas storesøster, Shamsa, skal ha forsøkt å flykte under et besøk i England for 18 år siden, fikk verden vite noe om hva som hadde skjedd. Ifølge The Guardian skal Shamza ha blitt smuglet ut av landet på farens befaling etter å ha blitt fanget i Cambridge.

Da politiet skulle etterforske hendelsen ble de møtt av en vegg. De søkte om tillatelse til å besøke landet for å snakke med prinsessa, men fikk blankt avslag, uten noen som helst begrunnelse, forteller etterforskningssjef David Beck til BBC.

BRYTER MED KVINNEKONVENSJONEN: Ina Tin i Amnesty mener behandlingen av prinsessene illustrerer det kvinnediskriminerende lovverket i hele regionen.
BRYTER MED KVINNEKONVENSJONEN: Ina Tin i Amnesty mener behandlingen av prinsessene illustrerer det kvinnediskriminerende lovverket i hele regionen. Vis mer

I videoen forteller Latifa at søsterens rømningsforsøk var motivasjonen for hennes egen flukt. Alle kvinnene i søskenflokken på 30 skal leve under streng overvåkning av farens stab.

- Bryter med kvinnekonvensjonen

Amnesty mener at håndteringen av de tre fluktforsøkene tydelig bryter med FNs kvinnekonvensjon. Overordnet har alle golfstatene lovgivning som er sterk kjønnsdiskriminerende, inkludert Emiratene. Situasjonen er ekstra utfordrende for offentlige personer.

- De har en rekke regler som det er vanlig at kvinner følger: rett til å kreve lydighet fra sin kone, hennes plikt til å ta seg av hjemmet, til å ikke jobbe eller forlate hjemmet dersom det er høyst nødvendig. Lista er lang, forklarer Tin.

- Disse historiene er åpenbart hevnaksjoner fordi døtrene har gått utover kjønnsnormene som forventes i kongefamilien. Kongefamilien er bygd på ære, og det er kvinnen som bærer familiens ære. Det er både en sosial norm og statspolitikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!