Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsesse bortført av faren

Oppsiktsvekkende opplysninger i retten i England.

RØMTE: Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum forsøkte å rømme fra Dubai, og farens regime. Denne videoen er det verden har hørt fra henne. Video: Dagbladet og @FreeLatifa/Youtube Vis mer

Regimet til sjeik Muhammed bin Rashid al-Maktoum i Dubai er ikke et som alle de kvinnelige medlemmene av kongefamilien setter pris på.

De siste åra har nemlig flere kvinnelige medlemmer av kongefamilien forsøkt å rømme, flere av dem uten å lykkes.

Spektakulært fluktforsøk

I 2018 fikk et spektakulært fluktforsøk svært mye omtale. En av sjeikens 23 døtre, Sheika Latifa, skapte store overskrifter da hun ble stansa av bevæpnede menn etter en møysommelig planlagt flukt med båt fra Emiratene.

Etter å ha levd 32 år under farens knallharde regime, forsøkte hun å flykte til Frankrike ved hjelp av en fransk fluktmester-spion og en finsk kampsportinstruktør.

Fluktforsøket feilet. Båten ble kapret og Latifa ble tatt til fange av bevæpnede menn. Siden har ingen hørt fra Latifa.

Emiratenes offisielle versjon har hele tiden vært at Latifa ikke flyktet, men ble kidnappet av en fransk spion, selv om en video spilt inn av Latifa selv i forkant av fluktforsøket fortalte en helt annen historie.

- Faren min er den mest ondskapsfulle mannen jeg har møtt i hele mitt liv. Han er ren ondskap. Det er ingenting som er godt ved ham, sier en tårefull Latifa i videoen.

Hva som har skjedd med Latifas søster Shamsa al-Maktoum, som forsøkte å rømme i år 2000, er det heller ingen som vet, da hun ikke har blitt sett siden hun ble innhentet av sjeikens menn.

Innblikk i regimet

Men denne uka fikk offentligheten et sjeldent og oppsiktsvekkende innblikk i sjeikens brutale styre, da høyesterett i Storbritannia offentliggjorde sin kjennelse i en barnefordelingssak.

For fluktforsøket til Sheika Latifa bint Mohammed al Maktoum var den direkte årsaken til at sjeikens yngste kone, prinsesse Haya bint al-Hussein tok med seg barna og flyktet i fjor.

Hun skulle ha oppdaget «forstyrrende detaljer» rundt prinsesse Latifas retur til Emiratene, og skal også ha vært redd for sitt eget liv.

I sakene som gikk for rettsvesenet i Storbritannia har hun fått fullt medhold, men sjeik Mohammed hans advokater har forsøkt å holde det som kom fram i retten unna offentligheten, skriver BBC.

Det lykkes de ikke med, og retten slår fast at han «ikke har vært åpen og ærlig med retten».

Etter å ha hørt en rekke vitnemål slo retten fast at sjeik Mohammed sto bak bortføringen og den tvungne tilbakeføringen av sine to døtre.

Bortførte døtre

Retten konkluderer med at Shamsa al-Maktoum flyktet fra familiens eiendom i Surrey i England i 2000, og seinere ble bortført i Cambridgeshire av personer som jobbet for hennes far, og tvunget tilbake til Dubai der hun sitter fanget.

Politiet i Cambridgeshire har bedt om å få besøke Dubai for å etterforske bortføringen, men det har blitt avslått.

Sheika Latifa har forsøkt å rømme to ganger, i 2002 og 2018. Etter det første fluktforsøket ble hun fengslet i tre år av faren. I 2018 ble hun altså innhentet i en fluktbåt, og ført tilbake til Dubai der hun sitter i arrest.

Dommeren slår fast at anklagene fra Latifa, som hun framsatt i den omtalte videoen, om at hun ble utsatt for fysisk mishandling som var som tortur, er troverdige.

Dommeren slår også fast at sjeik Mohammed «opprettholder et regime der disse to unge kvinnene er frarøvet sin frihet».

Truet kona

I dokumentene fra retten fortelles det også prinsesse Haya, sjeikens kone, i 2019 innledet en forhold til sin britiske livvakt.

I kjølvannet av dette skal sjeiken ha fått folk til å true henne, blant annet skal det ved to anledninger har blitt lagt en pistol på puta til prinsessen.

Og, ifølge prinsesse Haya, skal han i mai 2019, måneden etter at hun rømte, ha sagt:

- Du og barna vil aldri være trygge i England.

Dommeren fastslår at sjeik Mohammed «har oppført seg, fra slutten av 2018, på en måte som har hatt som mål å skremme moren (til hans barn, journ.anm.), og han har oppfordret andre til å gjøre det».

Sjeiken selv går hardt ut mot opplysningene fra det britiske rettsvesenet.

«Som statsleder kunne jeg ikke delta i disse rettsforhandlingene. Det har resultert i en 'fakta-finnende'-konklusjon som uunngåelig bare forteller den ene siden av saken», heter det i en uttalelse fra sjeik Mohammed.

Menneskerettighetsorganisasjoner er svært fornøyd med at det britiske rettsvesenet slo fast at funnene deres var av offentlig interesse.

I forkant av rettssaken sa David Haigh, grunnleggeren av Free Latifa-kampanjen, at han håpet rettsvesenets behandling kunne kaste nytt lys over hvordan det sto til med de to søstrene.

- Hvis en engelsk dommer skal bestemme om det er trygt å sende to unge barn, som akkurat nå er i England, til Midtøsten, til faren deres, så er hans oppførsel overfor hans andre barn åpenbart veldig viktig, sa Haigh.

Hele Norges coronakart