Prinsesse må lære å kjøre bil

Og går på shoppingkurs fordi hun gifter seg borgerlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er den japanske prinsessen Sayako som i går ble i smidd i hymens lenker og dermed de borgerliges stand. Dermed mister hun alle sine privilegier, apanasjen og prinsessetittelen.

Ny familie

Det har krevd kraftige forbederedelser for 36-årige Sayako som har giftet seg med byplanleggeren Yoshiki Kuroda (40). Han deler en enkel leilighet sammen med moren, og dermed må Sayako lære seg å leve et ordinært liv.

Slik er nemlig loven i Japan. Kvinnelige medlemmer i kongefamilien kan ikke arve tronen, og de mister også de kongelige rettighetene om de gifter seg borgerlig.

Loven er imidlertid foreslått endret og Sayako kan være den siste prinsessen som må gi avkall på sin tittel på grunn av ekteskap.

- Jeg vil minnes livet med keiseren og keiserinnen mens jeg lærer nye ting og starter et nytt liv som et medlem av Kuroda-familien, sa Sayako på en pressekonferanse, ifølge Mainichi Daily News.

Øver på matlaging

Paret giftet seg i en privat seremoni på et hotell i den japanske hovedstaden med 30 nære slektninger til stede. Sayako, som bare har hatt det som navn, skal nå hete Sayako Kuroda.

Selv om hun nå mister apanasjen, har regjeringen bestemt seg for å gi paret 152.5 millioner yen i startkapital, 8,5 millioner kroner, ifølge Japan Today.

Ifølge CSM har moren til Sayako gitt henne tips om hvordan man lever et vanlig liv i Japan. Hun var selv borgerlig og ble giftet inn i familien.

Sayako forlot i sommer deltidsjobben sin som ornitolog for å ta innover seg det vanlige livet, blant annet har hun øvet på å handle dagligvarer. Hun har også fått lappen, og planlegger ifølge japanske medier å begynne å stemme ved valg, noe resten av familien hennes ikke har mulighet til.

Det er første gang siden 1960 et medlem av kongefamilien gifter seg borgerlig. Livet vil ta en annen reting for Sayako nå.

Hun får en postadresse, navnet hennes vil stå i folkeregisteret og hun må leve på ektemannes beskjedne lønn som visstnok skal være på vel 400 000 kroner i året, ifølge Times Online.

Dette må paret selvsagt skatte av, og ifølge AP er de i full gang med å velge ut møbler til sitt nye hjem. Og de ønskes lykke til.

- Keiserinnen klemte meg hardt og sa til meg at alt kom til å gå fint, sa Sayako i en uttalelse etter vielsen.

ENKEL SEREMONI:</B> Brudgommens tale. Paret er barndomsvenner, og innledet forholdet sitt for to år siden, da prins Akishino holdt en tennisfest.
HAR TATT LAPPEN:</B> Hadde sjåfør, nå har hun lappen.