Prinsesse Margaret - en skandaleombrust lillesøster

Prinsessen var blant annet det første medlemmet av den britiske kongefamilien som skilte seg siden Henrik den 8.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Margaret av Storbritannia, som døde lørdag av slag, var født på Glamis slott i Skottland 21. august 1930. Hun var datter av kong George VI og dronning Elizabeth, den senere dronningmoren, og lillesøster til dronning Elizabeth II.

De to prinsessene gikk ikke på vanlige skoler, men fikk privatundervisning hjemme på Buckingham Palace. Margaret var en ivrig pikespeider, og opprettholdt gjennom hele sitt liv nære forbindelser med speiderbevegelsen.

Senere ble hun svært opptatt av musikk og ballett, og var æresformann for styret i The Royal Ballet. Hun representerte dessuten sin søster ved mange anledninger, blant annet under åpninger av britiske utstillinger og handelsmesser i utlandet.

Privatlivet

Likevel var det et urolig og omskiftelig privatliv som kom til å prege de flestes inntrykk av prinsesse Margaret. I sine yngre år var hun den britiske kongefamiliens mest omtalte og skandaleombruste medlem.

Hennes kjærlighetsforhold til flyoffiseren og krigshelten Peter Townsend var førstesidestoff i alle verdens aviser. Men i 1955 avbrøt hun dette forholdet, fordi hun som mulig tronarving ikke kunne gifte seg med en fraskilt mann.

I 1960 giftet hun seg med kjendisfotografen Anthony Armstrong-Jones, som ble adlet og fikk tittelen Lord Snowdon. Dette ekteskapet ble oppløst i 1978, den første skilsmisse i den britiske kongefamilien siden kong Henrik den åttendes dager på 1500-tallet.

Barna

Prinsesse Margaret og Lord Snowdon fikk to barn, sønnen David Albert Charles i 1960 og datteren Sarah Frances Elizabeth i 1964. David har senere fått tittelen Lord Linley, mens hans søster i dag heter Lady Sarah Chatto.

Etter skilsmissen fra Lord Snowdon hadde prinsessen et mye omtalt kjærlighetsforhold til den 16 år yngre nattklubbsangeren Roddy Llewellyn. Ifølge tabloidavisen The Sun måtte dronning Elizabeth til slutt legge ned veto mot et ekteskap mellom de to.

På sine eldre dager fikk prinsesse Margaret stadig større problemer med helsen. Hun skadet seg stygt under et ferieopphold på den karibiske øya Mustique i 1999, og hun slet tidvis også med dyp depresjon.

NTB

LYKKELIGE DAGER: Prinsesse Margaret med tidligere ektemann Antony Armstrong-Jones. De to skilte senere lag, og ble således de første innen den britiske kongefamilien som skilte seg siden 1500-tallet.