Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsesse Mary reklamerer for skrekkulla

Skjærer biter av sauene uten bedøvelse - skriker av smerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De som har hørt skrikene til lammene som australske bønder skjærer biter av uten bedøvelse, som blant annet dokumenteres i videoen som ligger i denne saken, glemmer de, ikke så lett.

For å forebygge parasittskader fjerner bøndene to flak av huden på merinosauen der den er mest utsatt - helt uten bedøvelse.

Dagbladet.no viste videoen i forrige måned, etter at dokumentarskaperne i svenske TV4 avslørte forholdene.

Flere norske kleskjeder har varslet at de skal gå gjennom sine innkjøpsrutiner. En rekke norske kjendiser har også gått ut og sagt at de boikotter merinoull.

Det samme kan en ikke akkurat si om danskenes prinsesse Mary.

Australias ullbransje, Australian Wool Innovation, bruker nemlig prinsessen aktivt i markedsføring av merinoull, og framhever at Marys yndlingsdesigner Jayson Brundson lager sine plagg av merinoull, melder Nyhedsavisen.

Mary viser seg ofte i plagg av merinoull, og da hun i 2007 besøkte Norge ble hun fotografert med en stor og varm ullue. Prinsessen kommer opprinnelig fra Tazmania i Australia.

Prinsessens forhold til ullprodusentene får de danske avisleserne til å reagere kraftig, og debattfeltet i Nyhedsavisens sak er fylt med kritikk av prinsessen.

image: Prinsesse Mary reklamerer for skrekkulla

«Forbandede kongehus, de støtter bestialske dyremord for vores penge! Nedlæg det sindssyge utidssvarende monarki NU!», skriver blant annet en leser.

«Moral er godt. Dobbeltmoral bedre!», skrive en annen.

Den blodige saueoperasjonen, som kalles mulesing, er i grove trekk er den samme som saueeiere brukte på 1930-tallet.

Merinosauen er avlet fram for å gi maksimalt med ull per kilo sau, men er også utsatt for angrep fra den såkalte blåflua, som legger egg under huden på dyret. For å forhindre dette kutter bøndene to flak av huden på merinosauen.

Lammet spennes da fast i en spesiallagd stålinnretning, før et stykke på begge sider av halen kuttes bort.

GLAD I MERINOULL: Prinsesse Mary brukes i markedsføringen av merinoull. Her er hun fotografert sammen med prinsesse Mathilde av Belgia på Folkemuseet i Oslo i fjor. Foto: Lise Åserud/Scanpix
GLAD I MERINOULL: Prinsesse Mary brukes i markedsføringen av merinoull. Her er hun fotografert sammen med prinsesse Mathilde av Belgia på Folkemuseet i Oslo i fjor. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media