Prinsesse Märtha Louise sliter med avkastningen i aksjemarkedet. Foto: NTB Scanpix.
Prinsesse Märtha Louise sliter med avkastningen i aksjemarkedet. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Prinsesse Märtha Louises Fond gikk med underskudd

- Det har vært dårlig avkastning den siste tiden, slår fondet fast i regnskapsrapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Giverne står ikke akkurat i kø for å donere penger til Prinsesse Märtha Louises Fond, som støtter tiltak til glede for barn under 16 år med funksjonshemming.

20.500 kroner

I siste utgave av Kapital kan vi lese at det kun tikket inn 20.500 kroner i fjor, mot 330.000 kroner året før. Givergleden var riktignok langt større enn i 2013, da det kom inn magre 36 kroner totalt i gaver og bidrag.

Prinsessen var heller ikke like heldig med utviklingen av verdipapirporteføljen i fjor som tidligere år. Porteføljen, som var på nærmere 15 millioner kroner ved utgangen av fjoråret, oppnådde ifølge Kapital bare en avkastning på litt over tre prosent i 2015, mot henholdsvis knapt seks prosent i 2014 og rundt 10 prosent i 2013.

Delte ut en halv million

Til tross for den relativt svake avkastningen ble det nok penger i kassen til å dele ut en halv million kroner til formålet i fjor. Det er ikke akkurat et trangt nåløye å få tildelt støtte fra fondet. I fjor kom det inn 68 søknader, og hele 51 fikk tildelt midler.

- Det har vært dårlig avkastning den siste tiden, og man forventer nå en avkastning på rundt tre prosent. Det anbefales derfor at årets tildeling legges på et litt lavere nivå enn i fjor, helst i underkant av en halv million kroner, het det da i fondets regnskapsrapport.

Minus 80.000 kroner

Selv om fondet i fjor reduserte utdelingene, gikk det med underskudd for første gang siden 2011. Ifølge Kapital endte bunnlinjen på minus 80.000 kroner, mot 640.000 kroner året før.

Det er dronning Sonja som oppnevner styret i Prinsesse Märtha Louises Fond, som ledes av Märtha Louise. I tillegg er blant annet advokat Kristine Ryssdal og investor Ole Jacob Sunde styremedlemmer. Administrasjonen utføres av Ordenskanselliet, og kansellisjef Mette Tverli er fondets daglige leder.

Tverli besvarte ikke Kapitals henvendelse i saken. Det gjorde heller ikke Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Andre økonominyheter:
Statoils «pølsesjef» tjente utrolige 37 millioner kroner
River hytte til 28 millioner – bygger kjempehytte til 150 millioner