Prinsesse Ragnhild angrer

Prinsesse Ragnhild uttalte seg åpent om kongehuset da TV2 intervjuet henne for et halvt år siden, og sa blant annet at kongebarna har hatt dårlige rådgivere. Nå angrer hun, og vil trekke uttalelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et av utsagnene TV2 ikke vil klippe bort: «Jeg tror kanskje de har hatt dårlige rådgivere. Kanskje ikke i dag, men har hatt,» sier prinsesse Ragnhild om kongebarna. Hennes ektemann Erling Lorentzen vil ha TV2 til å fjerne deler av dokumentaren, som ble tatt opp i høst. En frittalende prinsesse kan ha kommet med flere uttalelser hun gjerne skulle hatt usagt i dag.

- Vi har ønsket å vurdere og ikke minst aktualisere en gammel dokumentar, sa Lorentzen til TV2-nyhetene i går.

Takket nei

Det er ikke aktuelt for TV2 å imøtekomme kravet. I stedet har de tilbudt prinsessen og hennes ektemann et nytt intervju, sendt i tilknytning til programmet. I går takket paret nei til det.

- Prinsesse Ragnhild står for alt hun sier i intervjuet. Det hun sier der, har hun sagt flere ganger før. Hennes meningsytringer har aldri skapt noe misforhold innad i familien, sier Erling Lorentzen til Dagbladet.

- Overrasket

TV2, VG og Aftenposten har meldt at Erling Lorentzen ba om å få dokumentaren stanset. Til Dagbladet sier Lorentzen at han aldri har bedt TV2 om å stoppe programmet, men at han er overrasket over at det sendes nå. I forkant av opptakene fikk paret vite at det skulle sendes høsten 2003. I mellomtida har som kjent prinsessens bror, kong Harald, fått en kreftdiagnose, og hans sønn, kronprins Haakon, har fått en datter.

Ifølge TV2 kan ekteparet fortsatt få uttale seg i et ekstra intervju.

- Tilbudet står ved lag, sier Stein Kåre Kristiansen, politisk redaktør i TV2 og redaktør for «Dokument2».

Ragnhild ikke til stede

Det var etter at Lorentzen hadde sett intervjudokumentaren «Prinsesse i eksil» fredag at han ba TV2 redigere vekk enkelte utsagn. Prinsesse Ragnhild var ikke selv til stede under visningen, og har ikke tidligere sett filmen.

Sa nei

- Dette er en film som i stor grad vil gi det norske folk anledning til å bli kjent med, på en positiv måte, en prinsesse som kanskje har vært noe fjern for oss. Den inneholder et par punkter Lorentzen gjerne vil at vi skal redigere bort. Det har vi bestemt oss for at vi ikke vil, sier Stein Kåre Kristiansen.

- Er det bare uttalelsen om kongebarna og dårlige rådgivere striden står om, eller er det flere utsagn Lorentzen vil ha redigert bort?

- Jeg vil ikke kommentere enkeltheter i vår dialog, sier Stein Kåre Kristiansen.

Oversett

Det vil heller ikke Erling Lorentzen. TV2-reporter Anne Fredrikstad, som har gjort intervjuene i dokumentaren, ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til Stein Kåre Kristiansen.

I et VG-intervju i fjor høst sa prinsesse Ragnhild at hun følte seg oversett av kong Harald og dronning Sonja, og at det såret henne. Da kongeparet var på statsbesøk i Brasil i fjor høst, besøkte de ikke Lorentzen-familien. Prinsesse Ragnhild fikk heller ikke reise med samme fly som dem til den offisielle mottakelsen i Brasilia, og da Lille-Ragnhild i november giftet seg i Rio de Janeiro, var det uten kongefamilien til stede.

ÅPEN: Prinsesse Ragnhild var åpenhjertig, kanskje litt for åpenhjertig, da TV2 intervjuet henne til morgendagens dokumentar «Prinsesse i eksil». Bildet viser prinsessen under den offisielle lunsjen gitt av president Luiz Inacio Lula da Silva i Brasils hovedstad Brasilia under kongeparets statsbesøk i fjor.