Prinsesse Ragnhild har brent brevene

Prinsesse Ragnhild har via sin ektemann, Erling Lorentzen, opplyst om at hun allerede har brent alle brevene fra sin far, kong Olav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsessen brevvekslet ukentlig med sin far gjennom 37 år, etter at hun flyttet til Brasil. De mellom 1.500 og 2.000 brevene hun mottok ble brent kort etter at hun i et TV-intervju med Tande-P i fjor høst sa at brevene skulle brennes etter hennes død. Prinsessen mente at brevene fra kong Olav ikke var av historisk interesse.

- Kunne vært reddet

Historieprofessor Hans Fredrik Dahl synes det er svært beklagelig at brevene allerede er brent. Han uttaler til NRK at bedre informasjon om deponeringsmulighetene kunne reddet kongebrevene.

- En så lang serie med brev over et så langt tidsrom, av kong Olavs personlige hånd og penn. Det må sies å være et tap, sier han.

Fungerende riksantikvar Leif Andresen beklager at hun har ødelagt brevene, men understreker at de var hennes private og at hun hadde rett til å gjøre hva hun ville med dem, skriver VG tirsdag.

Så sent som mandag kveld uttrykte Andresen til NRK håp om at brevene kunne bevares ved at prinsesse Ragnhild leverte dem til Riksarkivet, mot en avtale om at de ikke skulle være tilgjengelige for offentligheten i en periode for opp til 100 år. Nye regler som åpner for slik behandling av privatarkiver, er nettopp innført.

I intervjuet med Tande-P fortalte prinsesse Ragnhild at brevene befant seg i en bankboks i Brasil og at hun hadde gitt sine barn ordre om at de skulle brennes etter hennes død.

- Uansvarlig

BESØKTE DATTEREN: Kong Olav og prinsesse Ragnhild på flyplassen Galeao i Rio de Janeiro. Foto: SCANPIX
BESØKTE DATTEREN: Kong Olav og prinsesse Ragnhild på flyplassen Galeao i Rio de Janeiro. Foto: SCANPIX Vis mer

Meldingen om at brevene allerede er brent, ble mottatt med bestyrtelse også av andre historikere, blant dem Knut Olav Åmås, som er styreleder i Norsk biografisk selskap. Han og forfatteren Ingar Sletten Kolloen ba i et innlegg i Aftenposten mandag prinsessen om å bevare brevene.

- Prinsesse Ragnhild utviser uansvarlighet og kortsiktig sneversyn, sier Åmås til VG og mener at hun er inhabil og ikke den rette til å vurdere om brevene ville hatt historisk interesse.

- Det er horribelt å påstå at brevene fra en konge ikke har historisk interesse. Ingen brevveksling er så tragisk uinteressant, sier han.

I Aftenposten tirsdag understreker også Tor Bomann-Larsen, som for tiden skriver på en biografi om kong Haakon 7., betydningen av brevene. Han har selv fått tilgang til kong Haakons private korrespondanse under arbeidet med biografien.

- Det er tradisjon for å tilintetgjøre og fjerne materiale, historisk sett, i kongehuset. For historikere er alle ødelagte kilder trist eller tragisk, sier Bomann-Larsen til Aftenposten.

NTB og Dagbladet.no

BESØKTE DATTEREN: Kong Olav og prinsesse Ragnhild på flyplassen Galeao i Rio de Janeiro. Foto: SCANPIX