«Prinsesse Ragnhild» i brann i natt - 1100 passasjerer evakuert

Klokka 2.13 i natt ba Kiel-båten «Prinsesse Ragnhild» på vei fra Kiel mot Oslo om hjelp. Hovedmotoren sto i brann. Like før klokka 3.00 startet evakueringen av passasjerene. Over 1100 passasjerer var ombord i båten da brannen startet. Klokka 4.00 var alle, untatt mannskapet og 100 passasjer evakuert. Brannen var i natt ikke under kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningshelikopter fra Norge og Sverige deltok i natt i den dramatiske redningsaksjonen.

- Flere båter oppholder seg i umiddelbar nærhet av «Prinsesse Ragnhild» og deltar i redningsarbeidet, opplyser pressetalsmann Anders Bang-Andersen, ved Hovedredningssentralen på Sola.

Like før klokken 03.00 ble et Sea King-helikopter og to Bell-helikopter fra Rygge sendt til Kattegat for å bistå i redningsarbeidet.

«Prinsesse Ragnhilds» posisjon var i natt midt i mellom Göteborg og Skagen i Kattegat, like øst Vinga fyr.

Evakuering

- Vi bistår svenskene som har ansvaret for redningsaksjonen. Foreløpig vet vi ikke mer enn at skipet er i brann, sier Bang-Andersen.

- Vi vet ikke hva som har skjedd. Klokken 02.34 sendte skipet ut SOS-signal, opplyser redningstjenesten i Gøteborg, som i natt organiserte redningsarbeidet.

Evakueringen startet mens Kiel-båten lå like utenfor Uddevalla i Sverige.

Ved Hovedredningssentralen på Sola visste man i natt svært lite.

- Vi har bare fått melding om at det er en nødsituasjon ombord i båten og at redningstjenesten i Göteborg organiserer redningsarbeidet, opplyser vakthavende på Sola.

Like etter klokka 3.00 ble det klart at passasjerne ble evakuert og at de svenske redningsmannskapene ville forsøke å plukke opp folk og ta dem inn til Lysekil i Bohuslän, noen mil sør for Svinesund.

Katastrofebrann

- Vi er i full gang med å iverksette maksimal katastrofealarm. Alt som er av brannskaper forsøker vi å få tak i, og fly ut til skipet. Vi vet ikke om noe om tilstanden til de som er ombord og til de som i dette øyeblikk blir evakuert fra «Prinsesse Ragnhild», sier Bengt Andersson hos redningstjenesten i Göteborg til Dagbladet.

- Vet dere noe om omfanget av brannen?

- Akkurat nå vet vi ikke noe mer enn at evakuering av «Prinsesse Ragnhild» er i full gang og at vi forsøker å få ut redningsmannskaper til stedet, sier Bengt Andersson.

Sea Kinghelikopteret som gikk fra Rygge i natt plukket opp spesialtrente brannmenn i Larvik, som skulle bistå i slokningsarbeidet ombord på «Prinsesse Ragnhild.

Uklart

Forholdene ombord i «Prinsesse Ragnhild» i natt var helt uklart. Hverken redningstjenesten i Göteborg eller Hovedredningssentralen på Sola kunne i natt si noe om forholdene ombord i båten.

- Vi vet at evakueringen har startet. Hovedmotoren står i brann, utover det faktum kan vi ikke si noe, sier Bengt Andersson ved redningssentralen i Göteborg.

Dagbladet var ved 3-tiden i natt i kontakt med «Prinsesse Ragnhild».

- Vi kan ikke si noe, nå er vi full gang med å prøve å gjøre noe, sa en desperat dame.

Ukontrollert brann

Alarmoperatør Sture Geiron ved redningstjenesten i Göteborg bekreftet ved 03.54-tiden i natt at et av Stena Lines skip hadde kommet fram til «Prinsesse Ragnhild» og at flere passasjerer var brakt i sikkerhet ombord i det svenske skipet.

- Color Line-båten brenner midt i mellom Göteborg og Skagen, så vidt inn i svensk område. Vi har sendt mannskaper fra Både Göteborg og Helsingborg, sier Geiron.

Været i området ble i natt beskrevet som bra.

- Vinden er minimal, sier Geiron.

«Prinsesse Ragnhild» ble bygget i 1981 ved HDW-verftet i Kiel. Etter at Color-line overtok skipet i 1992, ble «Prinsesse Ragnhild» bygd om.

- Den siste meldingen vi har fått, bekrefter at brannen startet i hovedmaskinen og deretter har spredd seg ukontrollert, sier Anders Bang-Andersen.

- Vet dere noe om situasjonen for passasjerer og mannskap?

- Ingen skal foreløpig være skadd. Akkurat nå er 100 passasjer fortsatt ombord, sammen med mannskapet, sier Anders Bang-Andersen.

BRENNER:</B> Ved 02-tiden brøt det ut brann i Prinsesse Ragnhild. Redningsmannskaper fra Norge, Sverige og Danmark deltar i redningsaksjonen.