HØRSELSSKADER: Belgias statsminister, Charles Michel, pådro seg hørselsskader etter at prinsesse Astrid fyrte av startskuddet før et løp i Brussel. Vis mer

Prinsesse skjøt bort hørselen til Belgias statsminister med pistol

Statsminister Charles Michel må skofte sine embetsplikter for gjennomgå flerfoldige behandlinger utover uka. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Charles Michel i Belgia så fram til litt ro og fred etter noen spente dager med president Donald Trump fra USA og kona hans på besøk. Søndag dro han med familien til Parc du Cinquantenaire (på fransk) eller Jubelpark (på flamsk) i hovedstaden Brussel for å være tilstede ved starten av et 20 kilometers løp rundt i byen.

Gateløp

Der var også prinsesse Astrid, den yngste søstera til kong Philippe (på fransk) eller Filip (på flamsk). Hun skulle sette løpet i gang. Prinsessa sto nær statsministeren, og hun fyrte av startpistolen like ved øret hans. Michel skvatt tydelig og trakk seg vekk fra smellet. Det samme gjorde hovedstadens ordfører, Yvan Mayeur. Men det så ut som Michel forsøkte å le opptrinnet bort.

Men da Michel mandag fremdeles hørte ringing i øret søkte han legehjelp og ble undersøkt. I dag, tirsdag, måtte han avlyse et møter med en komite i parlamentet.

- Statsministeren må gjennom mange behandlinger innen 48 timer etter hendelsen, uttalte hans talsperson, Barend Leyts til journalister.

Trolig må han gjennomgå ytterligere medisinsk behandling utover uka, la han til. Kongehuset har ikke uttalt seg om det inntrufne.

Høre på Trump

I forrige uke var Michel vert for Trump og kona Melania før Trump skulle møte lederne i EU og NATO. Samtalene mellom Michel og Trump gikk rimelig godt, sies det. Trump var ikke veldig opptatt av Belgias økonomi, men han slo fast at Belgia, ulikt Tyskland, ikke har et voldsomt handelsoverskudd i forholdet til USA og ikke selger en masse biler der, ifølge kildene. Og han likte belgiske sjokolader. «Disse er de beste», sa han til verten.

Trump klagde også over hvor vanskelig det er å sette opp golfklubber i EU, Kilder sier til den belgiske avisa Le Soir: «Hver gang vi snakket om et land, husket han ting han har gjort. Skottland? Han sa han hadde åpnet en klubb der. Irland? Han sa det tok to og et halvt år å få en tillatelse, og dette ga ikke noe godt inntrykk av Den Europeiske Unionen.»

Charles Michel måtte høre på litt av hvert, før prinsessa blåste hørselen ut.

Det er ikke lett verken å bli statsminister i Belgia eller å styre landet, regjeringsforhandlinger kan ta år og regjeringskrisene kommer ofte. Charles Michel, fra det fransk-språklige liberale partiet Reformbevegelsen, har vært statsminister fra oktober 2014, med støtte fra tre nederlandsk-språklige partier. Det hører til sjeldenhetene å ha en fransk-talende statsminister i Belgia, ettersom landsdelen Flandern, hvor man snakker flamsk og skriver nederlandsk er den folkerikeste.